Berlinale: iráni ellenzéki nyerte az Arany Medvét

FRISSÍTVE: Az ellenzéki tevékenysége miatt hazájában elítélt iráni rendező, Dzsafar Panahi Taxi című munkája kapta a legjobb filmnek járó Arany Medvét a 65. Berlin Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén szombaton. Radu Jude román rendező filmje Ezüst Medvét kapott.

Dzsafar Panahi munkája "szerelmi vallomás a filmművészetnek", és egész biztosan bevonul a klasszikusok közé - emelte ki a német főváros világhírű szemléjének díjkiosztó gáláján a nagyjátékfilmes zsűri elnöke, Darren Aronofsky amerikai filmrendező.

Panahi - akit az iráni hatóságok az idén sem engedtek el a fesztiválra, mint 2010 óta minden évben - nemcsak a rendezője, hanem a főszereplője is a filmnek, amatőr taxisként járja Teherán utcáit, és utasaival beszélgetve bemutatja az iráni társadalom számos rétegét és feszítő gondját. A Taxi a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját is elnyerte a Berlinalén.

FRISSÍTÉS: Az idén a zsűri annyira erősnek találta a legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztott Ezüst Medvékért versengő alkotások - 19 film - mezőnyét, hogy két kategóriában rendhagyó módon duplán osztottak díjat.

Az egyik a legjobb rendezés kategóriája, amelyben mindkét Ezüst Medve a kelet-közép-európai térség filmművészetére irányítja a figyelmet. Az egyiket Mlgorzata Szumowska lengyel rendező kapta meg Body című alkotásáért, a másikat Radu Jude román rendező vehette át Aferim! című filmjéért. A román film egyik szereplője egyébként Pálffy Tibor, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház művésze is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?