Miniszteri nyitóbeszéd a Berlinálén: A művészet a szabadság testvére

Monika Grütters német kulturális államminiszter a fesztivált megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy milyen fontos a szabadság. A szabadság nem garantált, küzdeni kell érte – utalt a párizsi vérengzésre. A művészet a szabadság testvére – idézte Schillert. Kiemelte, hogy a Berlinale a művészi szabadság ünnepe, de nem kerüli meg azt a fontos kérdést se, hogy vajon korlátlan-e ez a szabadság.

A politikus méltatta a fesztivál szervezőit, elsősorban Dieter Kosslick igazgatót, amiért a szólás- és a művészi szabadság jelentőségét hangsúlyozva – egyfajta tiltakozásul – újra és újra meghívja a hazájában rendszerellenes tevékenység címén elítélt Dzsafar Panahit. Az iráni rendező ezúttal Taxi című filmjével szerepel a versenyprogramban. Grütters köszönetet mondott a szemlének, amiért felvállalják annak képviseletét, hogy a demokratikus társadalmak elutasítják a szabadság korlátozását.

Monika Grütters kitért arra, hogy mennyire fontos a nők szerepe a filmgyártásban, és kiemelte, hogy női rendező filmjével nyílt meg a szemle. „Szükség van bátor nőkre, és Isabel Coixet története is erről szól: egy olyan nőről, aki képes megváltoztatni az emberek gondolkodását" – fogalmazott.

Michael Müller, Berlin kormányzó polgármestere arról beszélt, hogy a Berlinale a közönségnek ablakot nyit a világra, és vitaindító témákat vet fel. „Ilyen a szabadság és az amelletti kiállás" – fogalmazott. Kiemelte, hogy a fesztivál művészi szabadságot biztosít az alkotóknak.

Dieter Kosslick a szemle eddigi történetét összefoglalva arról beszélt, hogy 1951-ben a Hamupipőke című Disney-film nyerte az Arany Medvét, és most Kenneth Branagh rendezésében, Cate Blanchettel az egyik főszerepben ismét szerepel a történet a nagyjátékfilmes programban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?