Erdélyi premier: magyar restaurátorok munkái Csíkszeredában

Erdélyi premierként, huszonnyolc jelentős magyar megvalósult restaurátori feladatot ismerhetnek meg az érdeklődők Csíkszeredában, majd Oloszteleken, Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Temesváron a budapesti Pro Arte et Natura Alapítvány közreműködésével.

A kolozsvári Mátyás-szobor restaurálási munkálatai, a gyulafehérvári Lázói-kápolna reneszánsz kőfaragványainak restaurálása, műemlék épületekben őrzött, több száz éves falfestmények, aranyozott liturgikus templomi berendezések, Munkácsi Trilógiája restaurálásának embert próbáló feladata csupán néhány abból a 28 tételből, amely révén közel hozza a látogatóhoz a restaurálás „művészetét” a Magyar Restaurátorok Egyesülete és a Pro Arte et Natura Alapítvány. A vándortárlat nyitányaként Csíkszeredában, a Megyeháza Galériában bemutatott posztereken egy 50 esztendős motorkerékpár felújítása is külön érdekességet jelent.

A péntek esti csíkszeredai megnyitó házigazdájaként Czimbalmos Attila, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ igazgatója elmondta: a tárlatanyag a restaurálás „tudományát” ismerteti, s a különféle feladatok legérdekesebb elemeit mutatják be a poszterekre vitt montázsok.

Szavai szerint ugyan székelyföldi helyszínek a  tárlaton még nem szerepelnek, ez egy következő fejezete lesz a szervezők hozzájárulásának, lévén a Pro Arte et Natura Alapítvány a nemzeti összetartozás jegyében az erdélyi történeti és kulturális örökség elkötelezett támogatója.

Vannak „megélhetési restaurátorok” is

A tárlatot Szentkirályi Miklós, a Magyar Restaurátorok Egyesületének elnöke nyitotta meg, aki kiemelte: rengeteg műérték vész el azért, mert nem hozzáértők végzik a munkát. Mint mondta, mint ahogyan semmilyen etika nem hivatalos, a restaurátor etika is a hozzáállásban létezik, s a szakma iránt elkötelezettek „etikája” különbözteti meg őket a „megélhetési restaurátor”-tól. Továbbá az elnök jelezte: a tárlatanyag nehezen állt össze, mert a restaurátorok vonakodnak a megmutatkozástól – noha a publikálás révén terjed az ismeret, illetve a szakmai igény is.

A Borboly Csaba megyeitanács-elnök védnökségével létrejött kiállításon az alapító, báró Lipthay Antal és felesége Erzsébet asszony is jelen volt – akiket egyébként a gyergyószárhegyi Lázár-kastély többségi örököseiként ismerhetünk a székelyföldi sajtóból.

Mint Lipthay Antal elmondta, a a jelenlegi kiállítás a restaurátorművészet titkait kívánja megosztani a széles közönséggel, a műtárgyvédelemben érdekelt tudományos szakemberekkel, és nem utolsósorban a döntéshozókkal, akik felelősek kulturális örökség fennmaradásáért. Továbbá bemutatta az alapítvány új elnökét, a továbbiakban tiszteletbeli elnöki szerepben segítő Szentkirályi Miklóstól a stafétát átvevő, székelyudvarhelyi születésű Ferencz Zoltánt.

Az új elnök a régi elvek mentén „tett esküt”, mint mondta, erre kötelezi származása, a „Pro Arte et Natura Siculorum”. De Lipthayné kérésére bemutatta édesanyját is, aki túrós lepényt sütött a kiállítás megnyitó vendégeinek.

A megnyitó résztvevői ugyanakkor megtekintették a Magyarországon megtalált Tiziano-festmény restaurálásáról készült kisfilmet is – a feladatnak Szentkirályi Miklóslévén az egyik kivitelezője. A tárlatnyitó harmóniáját Szabó Enikő színművész vers-előadása, s az őt kísérő Varga Nándor gitárjátéka emelte.

Kapcsolódók

Kimaradt?