Márton Áron fénye ragyogja be a Vadárvácska alkotóinak műveit

Emberkatedrális: így jellemezték és jellemzik ma is Márton Áron püspököt. Ő és szellemisége volt a tematikája a 2015-ös, Gyergyóalfaluban megszervezett Vadárvácska alkotótábornak, amely tíz év alatt Erdély egyik képzőművészeti fellegvárává nőtte ki magát, amely értékeket hoz létre és őriz meg – hangzott el Marosvásárhelyen a Bernády Házban berendezett kiállítás megnyitóján.

A táborban a legjobb és legismertebb alkotók vettek részt, többek közt Hunyadi Mária és Hunyadi László, Sajgó Ilona, Bálint Károly, Kiss Levente, Bandi Kati, Nagy Dalma, Barabás Éva, Major Gizella, Datu Victor, Gergely Erika, Miholcsa József. A 120 éve született Márton Áronról a képzőművészet eszközeivel sikerült még többet elmondani, sikerült még jobban megismertetni szellemiségét a világgal – hangsúlyozta Gál Mihály szervező, a Sövér Elek Alapítvány elnöke.

Az alkotótábor egy hete alatt született festmény, grafika, szobor és kisplasztika, fafaragvány, a művészek minden percet kihasználva dolgoztak, komolyan vették a feladatukat. Különlegesnek nevezte Nagy Miklós Kund művészeti író, a kiállítás méltatója is azt, hogy a tematika egyetlen ember személyisége volt, hogy az alkotóknak innen kellett ihletet meríteniük. De nem tűnt ez mégsem olyan nehéznek, hiszen azt kellett átélniük, megérteniük, hogy mit adott e világnak Márton Áron, illetve, hogy mit kapott.

Némiképp hasonlítanak is a munkák, ami e közös ihlettel magyarázható, ugyanakkor mind más és más, a művész keze nyomát, stílusát, művészi érzékenységét hordozza magán, olyannyira, hogy szinte valamennyi alkotója felismerhető. Ami közös a munkákban, az a fény, amely belülről fakad – hangzott el a méltatáskor.

A tavalyi alkotótáborban született művekről és azok alkotóiról megjelent egy album is, igényes kivitelezésben, a témához, a táborhoz és a művészethez kapcsolódó írásokkal.

A tárlat a hónap végéig látogatható a Bernády Házban. A tábor idei témája a zarándoklat lesz.

Kimaradt?