Közös olvasás az összetartozás jegyében

A közös olvasásnak összekapcsoló ereje van, így Hargita Megye Tanácsa a Kájoni János Megyei Könyvtár révén idén immár nyolcadik alkalommal szervezi meg február 23-án a nemzetközi felolvasómaratont, amelybe az Összetartozunk közösségépítő program jóvoltából Temes, Beszterce-Naszód, Krassó-Szörény megye és Aranyosszék magyarsága is bekapcsolódik.

A 2016-os esztendőben, Benedek Elek, Orbán Balázs, Jókai Mór, Arany János, Gárdonyi Géza, Móricz Zsigmond és Kányádi Sándor után, a VIII. nemzetközi felolvasómaratonon Tamási Áron, a nagy székely író életművét szólaltatjuk meg, az író halálának 50. évfordulójára emlékezve.

A mára országhatárokon átívelő rendezvényt 2009-ben Székelyudvarhelyen indította útjára a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont. Mivel 2014-től a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár a rendezvény fő szervezője, ezen évtől a maratoni felolvasás központi helyszíne Csíkszeredába tevődött át.

Az évek távlatából örömmel állapítható meg, hogy a felolvasómaraton olyan programmá nőtte ki magát, amelyben szívesen és nagy lelkesedéssel vettek részt eddig is a szórványban működő iskolák, szervezetek.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke levélben kereste meg a szórványmegyék képviselőit, arra kérve őket, hogy népszerűsítsék a Tamási Áron felolvasómaratonba való bekapcsolódás lehetőségét az iskolák, a civilszervezek és minden olyan közösség körében, amelynek szívügye a magyar kultúra megőrzése.

"Közös érdekünk, hogy minél több színvonalas program szervezésével támogassuk a szórványközösségek identitásának megőrzését, gyarapodását és fejlődését. Az olvasás az egyetemes értékek szeretetéről szól, a közös olvasás az összetartozás élményét nyújtja" – mutatott rá Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

A maraton időpontja: 2016. február 23., reggel 10 órától 18 óráig lehet bekapcsolódni a világon bárhonnan, akár otthon egyedül vagy családi programként is. A felolvasómaratonról bővebben itt és itt olvashatnak.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?