Kultúrkávéház és filmmaraton a marosvásárhelyi Várban

Amikor már hat óra maradt csak hátra a Stúdium Alapítvány szakkönyvtárában szervezett felolvasómaratonból, a marosvásárhelyi Várban, a Múzeum Kávézóban egy másik, szintén a Magyar Kultúra Napjára szervezett rendezvénysorozat kezdődött: a Kultúrkávézó és a Filmmaraton.

A hadsereg egykori sorozási központjának épületében, amelyet most a Maros Megyei Múzeum használ, megtelt érdeklődőkkel a Múzeum Kávézó. Sokan voltak kíváncsiak a meghívott előadókra, írókra, költőkre, irodalmárokra, történészekre.kulturkavezo langzsolt kaf ae 01

Este hatkor indult a maraton, Kovács András Ferenc és Láng Zsolt, a Látó főszerkesztője, illetve szerkesztője beszélgetett a divatról, arról, hogy az írók miről írnak, miről divat írni egy-egy adott korban, korszakban?

Kádár Annamária pszichológus a népmesék jelentőségéről tartott előadást, majd Szabó Róbert Csabával és Láng Zsolttal beszélgettek az írásról, írósztorikról.

Amíg a kávézóban irodalomról, kultúráról folyt a szó, addig fent az emeleti teremben maratoni filmvetítésre gyűltek be az érdeklődők. kulturkavezo langzsolt kaf ae 02

A január 22-től 23-ig tartó rendezvénysorozat szerdai programjában 10 órától 13 óráig az ErdélyFM Kultúr-kakaó műsorának közvetítése szerepel, amit egy beszélgetés követ Szabó Róbert Csabával és Gálfalvi Györggyel a kultúráról, a szervezésről és a rendezvény esetlegességéről.

Nagy Zoltán Gergely fotóművész Az Atlanti óceántól a Kárpátokig című előadással várja az érdeklődőket 13.40-kor, illetve Szilveszter László Kerubok sehol, a kapuk szélesre tárva… címmel az erdélyiség-képről, a rendszerváltás utáni erdélyi költészetről értekezik.kulturkavezo langzsolt kaf kozonseg ae 01

A Magyar Kulúra Napján a magyar népdal is szerephez jut Kásler Magda, a Maros Művészegyüttes művészének előadásában, aki a magyar népdal világáról beszél majd. A szerda délután folyamán bemutatkozik B. Fülöp Erzsébet, Galló Ernő, Gáspárik Attila, László Csaba, Nagy Dorottya és Tompa Klára a Színészek hétköznapi helyzetekben című performanszban, B. Szabó Zsolt és Ivácson András Áron pedig az erdélyi élő művészetekről beszélget. 

Kimaradt?