Elbúcsúznak Gyergyóban a Hazug Pistaként becézett nagyotmondótól

Szerdán 15 órától temetik Gyergyószentmiklóson az újévben elhunyt Köllő Istvánt, aki Hazug Pista néven vált legendás alakjává a térségnek, mesemondása sokakat megihletett. A 85 évesen elhunyt baktai remetét kollégaként és gyűjtőként Berecz András mesemondó is megtisztelte látogatásaival.

Az egykori vadőrt, a Hazug Pista néven ismert baktai remetét gyászolják családtagjai mellett ismerői, mindazok, akik hírét hallották csodálatos történeteinek, vagy személyesen hallgathatták évek során meséit a gyergyóalfalvi bálokon. Az 1931. december 6-án született, Gyergyószentmiklós mellé hosszú évek óta kivonult legendás mesemondót január 1-jén holtan találták meg kunyhójában, szerdán 15 órától pedig utolsó útjára kísérhetik ismerői és tisztelői a gyergyószentmiklósi római katolikus temetőben.

A történetmondó medvével való találkozásait sokan hallották az évek folyamán, de Andropovval, Hitlerrel való találkozásait is gyakran elmesélte látogatói kérésére. Elmés szófordulatait a köznapi használatban is idézik Gyergyó-vidéken. Csavaros észjárásról árulkodó történetei az utókornak leírva, de filmen is megmaradtak: a gyergyói, vadásztörténeteiről ismert Dr. Panigay Róbert novellákat írt belőlük, 2012-ben pedig kötetbe szerkesztve adták ki történeteit Balázs Katalin újságíró szerkesztésében.

Az emberek társaságára nyitott remetét Berecz András folklórkutató is több ízben meglátogatta a történetgyűjtő útjain. Az itt jegyzett történetek azáltal is közismertekké válhattak, hogy a Fábry-show-ban is idézett Hazug Pistától: azt a történetfüzért, amikor egy angol katonai repülőgép olyan alacsonyan szállt, hogy röptében kivette a frissen sültet a kemencéből, de akkor rákapaszkodott Pista, és röptében szétcsavarozta a pilótafülkét – mert édesanyja arra tanította, amit egyszer megfogott, azt sohse engedje el. A kaland során egy vérmedvével is találkoztak, s ő hirtelen kifordította a medvét, aki „belével kifelé” távozott.

Ezek a történetek, és a történetfűzése több forgatócsoportot is Alfalura vonzott, megihletett karaktere. 2001-ben az Ez úgy igaz, ahogy hiszitek című film egyik részében Köllő Hazug Pista a gyergyóalfalvi festőművésszel, Balázs Józseffel beszélgetett el.

 

A 2002-ben A Dunatáj Alapítvány által készített dokumentumfilmben a rendező és Berecz András nagyotmondó, falusi mesemondók nyomába indult, emléket állítva a magyar népi hagyomány jellegzetes alakjainak, a „hanglérkodóknak". A film koncepciója szerint: az első világháborúból hazatérők közül sokan szerettek mesélni, lódítani. Az otthoniak pedig hittek nekik, mert nem ismerték a világot. A figurásan mesélőket az mozgatta, hogy a bánatnak, balsorsnak így öltsenek nyelvet – áll a filmajánlóban, melynek forgatókönyv-írója és rendezője Karácsony M. Erika, szakértő: Berecz András, operatőre: Kötő Zsolt, Mohi Sándor.

Gyergyó környékén az évek során sok amatőr felvételt is készítettek látogatói, akik így terjesztették történeteit. Az egyik ilyen felvételen Hazug Pista többet között elmondja: valójában nem pappal és nem is pénzzel temetnek, hanem földdel.

Kimaradt?