Pál atya árváit támogatta a Tompa Miklós Társulat

Az idei karácsonyi gyűjtés is sikeresnek bizonyult – tájékoztatta szerkesztőségünket a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, amelynek magyar és román tagozata decemberben folytatta az elmúlt években megteremtett adománygyűjtési hagyományát. A segítőkész nézők és a két társulat tagjainak jóvoltából Pál atya árváinak, valamint a Maros Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság gondjaiban élő gyermekeknek sikerült jelentős adományt összegyűjteni.

Az Osszuk meg az ünnep örömét!, illetve Színezz ki egy csillagot (Colorează o stea) nevű kampányt a Tompa Miklós Társulat, valamint a Liviu Rebreanu Társulat kezdeményezte. A felhívás ez alkalommal is sikeresnek bizonyult, hiszen a Tompa Miklós tagozat nézői tartós élelmiszerrel, tisztálkodási- és tisztítószerrel, a támogatók élelmiszercsomagokkal ajándékozták meg a Pál atya ferences rendi szerzetes által vezetett Szent Erzsébet Egyesület gyermekeit. A Liviu Rebreanu Társulat iskolai felszereléseket, könyveket és játékokat gyűjtött a Maros Megyei Szociális Éllátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság gondjaiban élő gyermekek számára.

Az adományokat december 25-én, a karácsonyi koncerten adták át, s ahogy Gáspárik Attila vezérigazgató fogalmazott, ezekkel a kampányokkal a színház a rászorulókra szeretné felhívni a figyelmet és egyben gyakorolni a szolidaritást. „Meg szeretnénk mutatni, hogy nem csak a színpadon érdekelnek minket a környezetünk problémái és nem csak elméleti megoldásokat próbálunk sugallni. Egy nemzeti színháznak társadalmi feladatai is vannak, és a művészek nem közömbösek ez iránt”  – mondta az igazgató.

A karácsonyi csomagok összeállításában a színházat támogatta az ELDI Pékség és az aprozar.net. Az adománygyűjtésben partnere volt a Merkúr üzletlánc. A népszerűsítéshez hozzájárult a sajtó is: a Marosvásárhelyi Rádió, a Maszol, a Népújság, az Erdélyi Magyar Televízó, a Krónika és a vasarhely.ro.

A szociálisan, egészségileg vagy bármi más módon hátrányos helyzetűek irányába a színház igyekszik bebizonyítania segítőkészségét. Ennek értelmében a rászorulók egylejes jelképes áron válthatnak jegyet az előadásokra, a színház munkatársai pedig igény esetén, egyeztetés szerint segítik a mozgásukban korlátozott nézőket, hogy bejuthassanak a régi tervezésű és még nem teljesen akadálymentesített épületbe – áll a közleményben.

Kimaradt?