Szijj Ferenccel zárta az évet a nagyváradi Törzsasztal

„Nem csak te látod a fényt, te is látva vagy” – fogalmazott Szijj Ferenc pénteken este, az idei utolsó Törzsasztal-beszélgetés meghívottja.

A magyarországi költő, műfordító életében fontos szerepet játszik a fény, nemcsak a verseiben, hiszen készített lyukkamerával (camera obscura) felvett képekből filmet is. Mint elmondta, Agyag és kátrány című verseskötetét is öt részre osztotta, mikor a pályázathoz írta a szinopszist, így a könyvben megjelent versek a sötétségtől haladnak a fény felé.

Az életművében is kicsit rejtőzködik, vallja a szerző, mert a fényre lépni kockázatos dolog, hiszen akár valami rossz is kiderülhet az emberről.  Szijj Ferenc inkább a leírt, mint a kimondott szavak emberének tűnt a pénteki beszélgetés során, a felolvasott verseinek komoly és súlyos mondanivalójuk van. Ugyanakkor gyermekkönyveket is ír, méghozzá sikeresen, hiszen mint Kőrössi P. József kérdésére elmondta, Szuromberek királyfi című kötette az év gyermekkönyve volt. Németből is fordít, „megélhetési fordítónak” nevezi magát, mivel a fordítások időt vesznek el attól, amit amúgy írni szeretne, hangzott el.

Az idei utolsó Törzsasztal-est elején Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője elmondta, várják a közönség javaslatait arról, hogy kiket látnának szívesen a Törzsasztalnál. Kőrössi P. József elmondta, hogy többek között Tóth Krisztina, Térey János, Garaczi László, Gács Anna (a Szépírók Társaságának elnöke) és a nagyváradi, Budapesten élő Boka László meghívását is tervezik.

A 2016-os Festum Varadinumra Darvasi László, Csaplár Vilmos és Bereményi Géza mellett a Törzsasztal első román szerzőjét a Franciaországban élő Horia Ursut is meghívják, akinek történelmi regényét most fordítják magyar nyelvre.

 

 

Szűcs László, Szijj Ferenc és Kőrössi P. József az Illyés Gyula könyvesboltban

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?