Szakmai továbbképző hagyományőrzésről néptánccsoport-vezetőknek

Népviselet-kiállítással veszi kezdetét ma, pénteken délután 5 órától az a szakmai képzés, amelyet a Maros Művészegyüttes szervez Szovátán a Teleki Oktatási Központban Hagyományőrzés régen és ma címmel.

A három napos képzést már második alkalommal szervezik meg azoknak, akik Erdély-szerte amatőr-néptánccsoportokat vezetnek, pedagógusoknak, csoportvezetőknek, szakembereknek. Ők azok ugyanis, akik felismerték, hogy a népi kultúra elemei alkalmasak a mai fiatalok nevelésének eszközévé válni – fogalmazott Barabási Attila Csaba. A Maros Művészegyüttes igazgatója úgy látja, hogy „a néptánc és népdalok tanulásán keresztül ifjaink megismerik hagyományaikat, a magyar és a környezetünkben élő népek táncait, a táncok lépésanyagát, jellegzetességeit és stílusát, ugyanakkor olyan csapatszellem alakulhat ki, mely hozzájárul egy életre szóló közösségi érzés, összetartozás kialakulásához”. Ezért nagyon fontos, hogy a csoportvezetők kellőképpen legyenek felvértezve gyakorlati és szakmai tudással.

Az idei képzés résztvevői olyan jeles szakmaibeliektől hallgathatnak előadásokat, mint például Novák Ferenc, népszerű nevén „Tata”, Kossuth-díjas koreográfus, aki a magyarországi amatőr néptánccsoportok szerkezetéről és működéséről fog beszélni, dr. Barabás László néprajzkutató, Asztalos Enikő etnográfus, Füzesi Albert, a Maros Művészegyüttes művészeti vezetője, Barabási Attila Csaba, illetve részt vesz a képzésen és gyakorlati bemutatót tart az együttes tánckara és zenekara is. 

Az értekezések témái között szerepel a helyi néphagyomány a jövő kultúrájában, a  Nyárád-menti székely népviselet a XIX. század végétől a XXI. századig, a néptáncoktatás, a hivatásos és amatőr néptáncegyüttesek kapcsolata, valamint a tapasztalatcsere a működő amatőr néptánccsoportok vezetői között.

Barabási Attila Csaba elmondta: a képzés nyitott, ingyenes, bárki, akit érdekel, csatlakozhat Szovátán, meghallgathatja az előadásokat.

Kimaradt?