„Őszinte gyermeki mivoltot” díjaztak a székelyföldi rajzpályázaton

Közel kilencszáz beérkezett rajz szerzőiből választotta ki a táblagépekkel díjazott nyerteseket a gyergyószárhegyi művészeti és kulturális központ szakmai zsűrije. A VI. Székelyföldi Napok rendezvénysorozata keretében rendezett Székelyföld-ábrázoló pályázatról a bírák koncepcióját is ismertetjük – a nyertesek nevei mellett.

Eredményhirdetéssel és Csíkszeredában megtekinthető ideiglenes tárlattal zárul a Környezetünk szépségei – a jelen Székelyföldje címmel idén temérdek munkát vonzó rajzpályázat, melyet a Gyergyószárhegyi Művészeti és Kulturális Központ hirdetett meg a I–VIII. osztályos  gyerekek számára. A pályázat kiírói szerint a program elsőrendű célja volt, hogy a gyermekek megmutathassák, hogyan látják környezetüket: mi az, ami számukra szép lakóhelyükön, itt Székelyföldön, hogyan látják a „jelen Székelyföldjét.

Három kategóriában nevezhettek be a résztvevők: I–IV. osztályos, V–VI. osztályos, és VII–VIII. osztályos korcsoport szerint. Azért hirdették meg így, ebben a három kategóriában, mert tapasztalataik szerint túl nagyok a rajzi és koncepcionális fejlődésbeli különbségek ezen három korosztály között, és éppen ezért nem lehet az V-VIII közötti korosztályt összevonni – jelentették ki a szervezők a programzárón.

Amint azt Czimbalmos Attilától, az intézmény igazgatójától és Ferencz Zoltán művészeti vezetőtől megtudtuk: a zsűri elsősorban „a rajzok őszinte gyermeki mivoltát”, a rajzolók kreativitását, hozzáállását vette alapul a zsűrizés alatt, tehát semmiképp sem a pályázó szakmai felkészültségét, mivel két különböző – tehát „művészetis” és általános – iskolatípusból érkeztek be munkák, amit, mint jelezték: nem lehet egy kalap alatt zsűrizni.

Ezt azért tartják fontosnak kihangsúlyozni, mert voltak szülők, akik rákérdeztek a kiírás futamideje alatt, hogy miért tekintik egyazon pályázói minőségnek a művészeti szakoktatásban tanulók, s az általános iskolásokat, hiszen utóbbiaknak csak heti egy rajzórájuk van, az sem föltétlen szakmában végzett oktatóval – magyarázta Ferencz Zoltán.

Egész Székelyföld területéről összesen 35 iskolából 837 darab rajz érkezett a zsűri asztalára. A pályázatra beérkezett alkotásokból a rangsorolás után az első 100 munkát a múlt hétvégétől meg lehet szemlélni Csíkszeredában, Hargita Megye Tanácsa épületének oszlopterében. A megyei önkormányzat által fenntartott szárhegyi intézmény a későbbiekben online katalógust is készít a kiválogatott munkákból.

I-IV osztály: 

I hely: Domokos Márk Zoltán (Gyergyócsomafalva)

II hely: Birta Barbara (Csíkszereda)

III hely: Sánta Blanka (Csíkszereda)

V-VI osztály:

I hely: Egyed Kese Erika (Barót)

II hely: Bíró Nándor (Csíkkarcfalva)

III hely: Csillag Hanna (Csíkszereda)

VII-VIII osztály:

I hely: Lemhényi Laura (Gyergyószentmiklós)

II hely: Miklós Dorka (Csíkszentmárton)

III hely: Varga Beáta (Csíkszentsimon)

Az első helyezettek egy-egy nagy teljesítményű táblagépet kaptak ajándékba, a második helyezettek 300 lejes vásárlási utalványt, a harmadik díjasok 150 lej értékű vásárlási utalványt, amelyet művészellátóban vásárolhatnak le. Továbbá a zsűri meghatározott még 15 különdíjat az első, valamint 3-3 különdíjat a másik két korosztályban. A díjakat Hargita Megye Tanácsa, valamint a Székelyföld Kiadóhivatal biztosította.          

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?