Rigmusos mézfesztivál volt Csíkszeredában

Mézet népszerűsítő rigmusokkal kínálta termékeit a szombati Mézfesztivál Csíkszeredában. A hagyományos őszi vásárral egybekötött rendezvényen Hargita és Kovászna megyei kistermelők kínálták portékáikat.

"Azzá leszel, amit eszel / Mézzel pedig tovább leszel!" - ez egyike annak a tucat "cégérnek", amit az aranyló mézet kínáló standok fölé függesztettek ki szombaton Csíkszeredában a IV. Mézfesztivál résztvevői. A VI. Székelyföldi Napok keretében szervezett Hagyományos Termékek Őszi Vásárával egyidőben rendezték meg a hétvégén a Csíkszéki Mézfesztivált a csíkszeredai Szabadság-téren, ahol órákig sütkérezni is lehetett a Hargita és Kovászna megyéből hozott népművészeti áruk között is.

A portékáit kínálók között láthattunk levendulából készült termékeit kínáló sepsiszentgyörgyit is, gyöngytyúkpástétom kóstolgatókat, de tanúi voltunk, amikor egy székelydályai árus a szemközti pulton áruló gyimesi sajtkészítő kiváló sajtját ajánlotta a vevőnek.

A negyedik Mézfesztiválon több magyarországi mézlovagrend is jelen volt: a söjtöri Ambrózia Mézlovagrend, a 2003-ban alakult bajai Szent Ambrus Mézlovagrend, mely a világon elsőként megalakulóként van szmontartva - és a gyulai Göndöcs Benedek Mézlovagrend képviseltette magát. Jelen volt az Udvarhelyszéki Mézlovagren, és a házigazda Csíkszéki Mézlovagrend tagjai.

A mézfesztivál ideje alatt kézműves foglalkozást is tartottak, ahol a viaszöntéssel ismerkedhettek meg az érdeklődők. A méz és a méhek témában meghirdetett rajzpályázatra több mint száz gyerekrajz született, minden pályázó ajándékban részesült. A mézfesztivált kulturális programok is színesítették: fellépett a Kosz Szilveszter néptáncegyüttes, és immár hagyományosan, a csíkszentkirályi Méhecske óvoda szavalói és táncosai. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?