Mézfesztivál és hagyományos termékek hétvégéje kezdődött Csíkszeredában

A hétvégi hagyományos csíkszeredai őszi vásár alkalmával negyedszerre szervezi meg a Csíkszéki Mézfesztivált a Romániai Méhész Egyesület Hargita megyei szervezete.

Pici doboz "igazi mézzel" ajáéndékba, már hetekkel ezelőtt óvodáról-óvodára jártak Csíkszeredában a Hargita Megyei Méhészegyesület önkéntesei. Meséltek a kóstolóba adott bioméz gyógyhatásairól, és szeretettel hívták meg a kicsiket és szüleiket a IV. Csíkszéki Mézfesztiválra.

A Csíkszéki Mézfesztivál célja megismertetni és népszerűsíteni a különböző méhtermékeket, a mézek rendkívül változatos ízvilágát, ugyanakkor a gyermekek figyelmét is szeretnénk felhívni a mézfogyasztásra – fogalmaztak a csíkszeredai Szabadság-téren felhúzott árus sátrak közötti megnyitón, péntek délelőtt megszólalók.

A nyitónap a hagyományos Őszi Vásár napján, az előbújó nap fényében az egész megye minden Székely Termék védjegybirtokosával lehetett máris találkozni: termelők és népművészek látványos tálalásban kínálták portékáikat.

A hagyományos Mézlovag-felvonulás tette ünnepélyessé a vásárt - a hajtókájukon méhkas-kitűzőt viselő díszruhás képviselők ezúttal is a kóstolónak szánt kis doboz mézekből kínáltak a téren levő gyerekeknek  A pénteki program szerint 18:30-ig vásárolhatóak termékek a vásártéren.

A szombati nap a Mézfesztivál napja: háromnegyed 9-kor újból a Mézlovagok hímzett zászlói mögé sorakozhatnak fel a részvevők, így indulva a Milleniumi templomban szervezett hagyományos mézszentelésre. Ezt követően a Vártéren a társszervező Csíkszeredai Városháza képviselete fogadja és köszönti a Mézlovagok követeit.

Déltől négy órán át kézműves foglalkozásokba lehet bekapcsolódni a vásár színhelyén, ahol viaszöntés a kiemelt program. Néptáncegyüttesek is színpadra lépnek a vásározók szórakoztatására, egészen 19 óráig, amikor a rendezvényzáró méhészbál rajtol.

Kimaradt?