Fotókiállítás, könyvbemutató, előadás a Székelyföldi Napokon Marosvásárhelyen

A Székelyföldi Napok rendezvénysorozatba Marosvásárhely is bekapcsolódik. Az ebből az alkalomból szervezett eseményekben a Maros Művészegyüttes házigazdaként vesz részt.

Az október 8.-i megnyitó eseményre a Maros Művészegyüttes és a Maros Megyei Népi Alkotások Háza közös szervezésében kerül sor. Vajda András, az alkotások háza igazgatója, a Kriza János Néprajzi Társaság alelnöke érdeklődésünkre elmondta, Képek és értékek címmel egy olyan fotókiállítás nyílik az együttes székházának előcsarnokában, amelyet a Kriza János Néprajzi Társaság tizenötezer darabos fotóarchívumából válogattak ki és amelyeket jeles néprajzkutatók, fotóművészek készítettek néprajz, népviselet, népszokások témában. A tárlat 22 pannóból áll össze, egyenként 5-6 fotót tartalmaz majd. A kiállítással az erdélyi magyar népi kultúra mára már letűnőfélben lévő helyi értékeire kívánják ráirányítani a figyelmet. A tárlat a 20. századi erdélyi népi kultúra értékeinek legkülönbözőbb területeit mutatja be, kezdve a hagyományos népi mesterségektől, munkafolyamatoktól, a népszokások, a hagyományos népi építészet és a népi tárgy-és öltözködéskultúra elemein át egészen a szakrális helyekig. A kiállításhoz Vámszer Géza, Kós Károly, Szabó Tamás, Péterfy László, Vas Géza és mások képeiből válogattak.  A megnyitóra délután 5 órakor kerül sor.

A rendezvény további részében fél 6-tól könyvbemutatóra várják az érdeklődőket, ugyancsak az együttes székházába, ahol Járay Fekete Katalin: Sántha Rezső: a repülő Táncos című könyvét mutatják be. A kötet Sántha Rezsőről és az Állami Székely Népi Együttesben töltött  éveiről szól.

Végül, este 7 órától a Szép piros hajnalban című, legújabban bemutatott műsorával lép színpadra a Maros Művészegyüttes. Az előadás koreográfiáját Varga János készítette.

Kapcsolódók

Kimaradt?