Októberben szervezik az 5. Székelyföldi Napokat

Hargita és Kovászna Megye Tanácsa a marosszéki önkormányzatokkal összefogva, kulturális intézményei közreműködésével, továbbá civilszervezetekkel közösen, október 9–19. között szervezi meg az V. Székelyföld Napokat.

A szervezők olyan kulturális, a közösségnek szóló eseményeket szeretnének a térség lakói és az idelátogatók számára biztosítani, amelyek hozzájárulnak egymás kulturális értékeinek megismeréséhez, ugyanakkor Székelyföld hírnevét öregbítik messze földön is.

Az idei Székelyföld Napok szlogenje „Közösség a Székelyföldért”, a közösségi értékekre hívja fel a figyelmet. A székelyföldiek méltán büszkék erős közösségeikre, a közös munkavégzés hagyományaira, a kalákázásra, helyi ünnepeikre. A szervezők bőséges programot készítenek elő, céljuk, hogy minél több székelyföldi településen rangos és a közösséget megmozgató eseményekre kerüljön sor. Fontosnak tartják, hogy Székelyföld sajátos kulturális értékei minél több emberhez eljussanak, helyiekhez és turistákhoz, fiatalokhoz és idősekhez, városon és falun élőkhöz egyaránt.

Lesz székelyföldi dokumentumfilm-szemle, fotó- és képzőművészeti kiállítások, székelyföldi szerzők napja és könyvbemutatók, képzőművészeti kiállítások, jazz és komolyzene, orgonahangversenyek, rajzverseny gyerekeknek, bábszínházi előadások. Tájházlátogatással, viseletbemutatóval, mesterségbemutatóval is készülnek. Főszerepet kap a gasztronómia, számos településen lesz káposztaszüret, ugyanakkor lesz alkalom a hagyományos ízek megkóstolására, vásárokon helyi termékek beszerzésére is.

Kimaradt?