A Hidak – Korok – Budapest című tárlatnak adott otthont Vásárhely

Érdekes kiállításnak adott otthont Marosvásárhelyen a Bolyai Farkas Elméleti Líceum: a Hidak – Korok – Budapest című történeti tárlatnak, amelyet még 2011-ben állított össze az Európai Utas Alapítvány a Budapesti Történeti Múzeummal közösen, amikor Magyarország lett a soros elnöke az Európai Uniónak, arra az alkalomra, hogy Strasbourgban bemutassák.

Az egyszeri alkalomból hosszú sikertörténet lett – mondta Módos Péter az Európai Utas Alapítvány elnöke, hiszen Strasbourgból Brüsszelbe hívták a kiállítást, aztán Olaszországba, Szlovéniába, Szerbiába, Szlovákiába, Kárpátaljára, Romániába, a Vajdaságba és az út még folyatódik. Egyik érdekessége, hogy mindenhol nagy szeretettel fogadják, érdeklődnek iránta és minden helyen más-más arculatát értékelik. Nápolyban érdekes volt, mert Széchenyi István neve nem ismeretlen a Dél-Olaszország városában. Tulceán azért nyerte el a látogatók tetszését, mert többen is megfordultak Budapesten, illetve úgy nézték a várost, mint a Duna gyöngyszemét. Máshol az európai kultúrára tekintettek rá általa.

A Bolyaiba az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) és a Református Kollégium szervezésében érkezett. A tanintézményben 1700 gyerek tanul, tehát nagy nézettségre számíthat a hónap végéig látogatható kiállítás – mondta Kilyén Ilka ötletgazda, az EMKE Maros megyei elnöke, hozzátéve, hogy ezzel az eseménnyel a Székelyföldi Napok sorozatnak mintegy előhangja kívántak lenni.

Marosvásárhelyen a kiállítás, amely az utóbbi 200 év eseményeit ismerteti Budapest hídjai által, magyar nyelvű. Az eredeti angol és francia nyelven készült, természetesen, mindenhol alkalmazkodnak a helyhez, ahová viszik. Beregszászon és Lembergben két nyelven mutatják be, Tulceán románul, Belgrádban szerbül, Nápolyban olaszul, Ljubljanában szlovénul mutatták be.

Módos Péter Magyarország kulturális exportcikkének nevezte, amely országok közötti kulturális kapcsolatokat hozott létre, illetve erősített meg.

Kimaradt?