Képzőművészeti albumokat mutattak be a Bernády Házban

Két művészeti albumot mutattak be csütörtök este Marosvásárhelyen a Bernády Házban. Kovács Zita és Büki Barbara két közös, a Thorma János életművét ismertető, és a Bay-gyűjteményt bemutató képzőművészeti albumokat. Az eseményen jelen volt Kovács Zita művészettörténész, a bajai Türr István Múzeum igazgatója, dr. Bay Miklós budapesti műgyűjtő, Szakál Aurél kiadó, a kiskunhalasi Thorma János Múzeum igazgatója.

A Bernády Ház szervezésében bemutatott kötetek jelentőségéről Nagy Miklós Kund, mint házigazda beszélt, majd Henter György, a marosvásárhelyi vártemplom lelkipásztora, mint művészetpártoló osztotta meg gondolatait Thorma Jánosról és a művészetéről.

Thorma János 1870-ben született Kiskunhalason és a nagybányai Művésztelep öt alapítójának az egyikeként Nagybányán élt és teljesedett ki alkotói tevékenysége. Mostanában mintha megfeledkeztek volna róla, még a nagybányai Művésztelep centenáriumára szervezett ünnepségen is csupán egy festménnyel és egy mondattal emlékeztek rá a Magyar Nemzeti Galériában – ezért a két művészettörténész úgy látta jónak, hogy itt az ideje, felfrissíteni az emlékét, összegyűjteni és leírni műveit és közkinccsé tenni a feltárás eredményeit. A kötetben 527 alkotást publikáltak, kétszáz festményről jó minőségű, nagyfelbontású felvételt, valamennyi műről pontos leírást.

Bay Miklós és Bay Éva orvos házaspár, akik Marosvásárhelyen végezték az egyetemet 1962-ben, műgyűjtők, akiknek a nagybányai festők a kedvenceik. Ahogy Bay Miklós fogalmazott, a gyűjtés több annál, hogy képet vásárol, az már maga egy foglalkozás. Egy-egy festmény megértéséhez ugyanis elengedhetetlen az adott korszak ismerete, amelyben azt festették, az, hogy mikor és miért azt a témát választotta a művész. „Aki ezzel nem foglalkozik, vagy ez nem érdekli, az nem igazi műgyűjtő” – mondta a nagybányai festőiskola szerelmese, aki elmesélte azt is, hogy kezdődött e szenvedélye, hogyan jutottak hozzá a festményekhez, kiktől vásárolták azokat. „Nem az volt a szempont, hogy ki festette, hanem, hogy tetszik-e, vagy sem” – tette hozzá a műgyűjtő, aki gyűjteményének 69 darabját, a Thorma János-alkotásokat Kiskunhalasnak, a festő szülővárosának adományozta, közkinccsé téve ezáltal azokat.

Kovács Zita a Maszolnak elmondta, három éves munka áll a két kötet mögött, az utolsó, a legintenzívebb az a másfél esztendő volt, ami alatt a kötetek elkészültek, kiválasztották a felvételeket, leírták a képek adatait, illetve valamennyi festőművész életéről rövid összefoglalót írt a Bay-gyűjtemény kötetébe. A két albumot már bemutatták korábban Kiskunhalason, Budapesten a Petőfi Múzeumban, Nagybányán és Kolozsváron. Marosvásárhelyen azért volt jelentősége az eseménynek, mert a képtárban, a Bernády György gyűjteményében több nagybányai festő munkája is látható, többek közt Thorma Jánosé is. A Thorma-kötet címlapjára pedig épp az egyik, Marosvásárhelyen őrzött festmény került.

A két, igényesen megszerkesztett és kivitelezett album nem csupán a művészetkedvelők számára érték, de az aukciósházak is hasznát vehetik.

Kimaradt?