Nótaest és az őrült naplója a Vásárhelyi Forgatagon

Még több újdonsággal és érdekességgel rukkoltak elő Vásárhelyi Forgatag szervezői csütörtöki sajtótájékoztatójukon a G-caféban. Csatlós Károly, Jakab Orsolya, Fülöp Timea, Jakab Szabolcs, B. Fülöp Erzsébet a színház- és a koncertforgatag programját, valamint a kortárs művészetek terét ismertette.

A tavalyi forgatagon már helyet kaptak a kortárs művészetek, ez az idén tovább bővül, és új helyszínen valósul meg: az Aranykakas udvarán, ahol péntektől vasárnapig kiállítások, koncertek, kerekasztal-beszélgetések, előadások várják főleg a fiatalokat és a kortárs művészetek kedvelőit.

„A programok nagy részét úgy válogattuk össze, hogy az erdélyi, a romániai és a világszintű kortárs művészeti ágakból tudjunk megmutatni érdekességeket, legyen az zene, színház, mozgás vagy a képzőművészet területén” – fogalmazott Fülöp Tímea programkoordinátor a Szféra – kortárs művészeti tér célkitűzésiről.

Az Aranykakas másként

Az Aranykakas udvarát Jakab Szabolcs „rendezte be”. „A régi romos épületből és udvarából megpróbáljuk a maximumot kihozni úgy, hogy érezhető legyen: a kortárs művészeteknek adunk teret. Az egyszerűségből kell kihozni a szépet és a jót” – mondta.

A Szférában lesznek állandó programok, mint az urban painting, a The Roots elnevezésű fába vésett képzőművészeti kiállítás, vagy lesz slam poetry workshop, designvásár, mozgás és táncművészeti workshop, különböző szakelőadások, könyvbemutató slam poetrykből, esténként pedig zenei programok szórakoztatják a közönséget.

Színházi őrület

A Színházi Forgatag programjairól B. Fülöp Erzsébet és Jakab Orsolya elmondta, idén a Spectrum Színház is bekapcsolódott a Forgatagba, sőt rögtön, némi „őrültséggel” és egy premierrel színezik az esemény programját. A színház legújabb bemutatóját is a Forgatagra időzítette, augusztus 27-én, csütörtökön mutatják be Az őrült naplója című Gogol-remekművet.

A darab rendezője, B. Fülöp Erzsébet, akinek többek között azért volt kihívás az előadás, mert sokféleképpen látták térben és időben, míg kialakult végül a rendezői koncepció. A Színházi Forgatag keretében játsszák a tavaly nagy sikert aratott Egyszeröt című előadást is. Ez is B. Fülöp Erzsébet rendezése, és a múlt évi Forgatag óta nem volt rá lehetőség, hogy ismét színre kerüljön a szállodai szobában játszódó előadás.

A Yorick Stúdió a Tündérország című előadással száll be a Forgatag programjába, a Levél utca 2/1 Stúdióban Harsányi Zsolt rendezését a Liselotte és a Májust adják elő. Ugyancsak a színházi kínálat része a  Dévai Nagy Kamilla és Kilyén Ilka Bokréta című előadása is, amelyet a Kultúrpalotában vasárnap fognak bemutatni. Versek és megzenésített versek hangzanak el Áprily Lajos, Berde Mária, Dsida Jenő, Székely János, Jánosházy György,  Kalász László Fekete István műveiből.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?