Újra elhozzák Marosvásárhelyre a nagy hatású Kontrasztkiállítást

Szinte egy teljes hónapon át látogatható lesz Marosvásárhelyen a Kontrasztkiállítás, amely Magyarország tíz legnépszerűbb kiállításainak egyike, az egyetlen olyan, amelyet a Magyar Református Egyház és a Rendőrség hozott létre közös család- és ifjúságmentő projektként.

„Visszavezet a kontrasztba: a családon belüli erőszaktól a példaképhez, a válástól a boldog házassághoz, az abortusztól a gyermekvállaláshoz, az alkohol-drogtól az életörömhöz, az öngyilkosságtól életünk küldetéséhez. Ez a kiállítás egy hatalmas sikoly, nem simogat, hanem felráz, nem udvarias, hanem kiált ott, ahol a legtöbben némák, építeni akar azokon a pontokon, ahol a fiatalok életében legnagyobb a rombolás” - olvasható a rendezvény szórólapján. Mivel a kiállítás erőteljes képi tartalommal bír, nem ajánlják 14 éven aluliaknak.

A multimédiás tárlat megnyitóját június 1-jén 10 órától tartják a Bolyai Klubban, ahová a hónap 26. napjáig 10 és 16 óra között bármikor bárki benyithat. Az óriásposzterek és videók a fiatalok és a családok életét érintő legfontosabb kérdéseket hozzák felszínre kíméletlenül őszintén, a látogató minden érzékszervét megdolgoztatva. Elsősorban elgondolkodtat, de igyekszik megoldásokat mutatni, pozitív döntésre segíteni is a legaktuálisabb kísértések közepette.

„A kiállítás, amint azt a neve is mutatja kontrasztba állít olyan kérdéseket, mint a családon belüli erőszak, szexualitás, szenvedélyek. A különböző képi hatásoknak, és a szövegeknek köszönhetően szinte biztosra vehető, hogy aki egyszer végignézi a kiállítást nem marad kívülálló egyik kérdéssel kapcsolatosan sem, hiszen az, amit lát arra ösztönzi majd, hogy saját véleményt formáljon” - mondja Les Zoltán, a Marosvásárhelyi Főiskolás Ifjúsági Keresztyén Egyesület (Mifike) lelkipásztora, aki emlékeztet arra, hogy a tavalyi Vásárhelyi Forgatagon is látható volt a kiállítás egy része sátoros mobilválozatban, és már akkor megfogalmazódott az igény, hogy a teljes anyagot és egy hosszabb időn át megmutathassák a városnak.

Idén, akárcsak a tavaly nyáron a Maros megyei IKE (Sütő Alpár alelnök) és a Mifike vállalta fel a kiállítás felépítését és lebonyolítását, ebben a munkában partnerek a Philotea Klub és a Református Gimnázium. „Külön köszönet illeti a Bolyai Klubot, amely a kiállítás helyszínét biztosítja négy hétre, és azokat a támogatókat, akik anyagilag is hozzájárultak a kiállítás létrejöttéhez” - emeli ki Les Zoltán református lelkész.

Erdélyben a kiállítás tulajdonképpeni házigazdája az Edélyi IKE, valamint az Erdélyi Református Egyházkerület, amely az év folyamán több helyszínre is igyekszik eljuttatni a kiállítást, így Kolozsvárra is, ahol tavaly augusztusban a Kolozsvári Magyar Napok keretében már néhány napig megtekinthető volt. Akkor 350-en nézték meg, az utána következő 12 helyszínes turné során pedig összesen közel 1500-an látták a kiállítást – tudtuk meg Márton Elődtől, a tavalyi programkoordinátortól.

Márton Előd mint református lelkész néhány pszichológussal a kiállításról kijövőknek felajánlotta a beszélgetés lehetőségét a látottakkal kapcsolatban: „Voltak fiatalok, akik elmondták, hogy őket nem érinti, de van osztálytársuk, aki benne van – az abortusz, a drog- vagy az alkoholproblémában –, és most értették meg, miről szól az egész, hogy nem könnyű dolog. Az abortusz volt a fiatalok számára a legfelkavaróbb. Volt olyan, aki kijött sírva és újra vissza kellett menjen, mert nagyon mélyen megérintette. Voltak nem vallásosak is, aki hümmögtek, volt amivel egyetértettek, volt, amire azt mondták, hogy meredek.”

A Kontrasztkiállítás anyagát 2008-ban a Kisvárdai Református Ifjúság készítette, fiatalok fiataloknak, konzervatív keresztény elvek mentén preventív tartalommal. Az eredeti tárlat pedagógiai célzatú volt, osztályok látogatták, utána pedig közösen beszélgettek a témákról. Az egyéni látogatók esetében is hangsúlyt fektetnek rá – valamennyi erdélyi helyszínen is -, hogy az élmények feldolgozását segítendő, el tudjon beszélgetni egy segítő szakmabelivel. Marosvásárhelyen nagyobb csoportok (10 fő felett) esetében előzetes bejelentkezés szükséges a 0749-191175-ös telefonszámon. Mások számára nyitva tartás alatt bármikor ingyenesen látogatható.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?