Moliére híres vígjátékát játsszák a Csűrszínházban

A környezet választotta ki a darabot, legalábbis az határozta meg, hogy mit válasszon a rendező – magyarázta keddi sajtótájékoztatóján Török Viola, aki társulatával, a Spectrum Színházzal Moliére A nők iskolája című előadás bemutatójára készül péntek este a mikházi Csűrszínházban.

A nők iskoláját tekintik annak a darabnak, amellyel Moliére a komédiát a tragédia művészi színvonalára emelte. A darab ősbemutatójára 1662. december 26-án került sor 14. Lajos udvarában, az akkor még ismeretlen nevű szerző rendezésében.  A főszerepet, Arnolphét Moliére alakította, az alakítás annyira megtetszett a királynak, hogy harsány nevetésével örökre megpecsételte az akkor még kezdő drámaíró sorsát.

Mikházán, a Széllyes Sándor Csűrszínházban fellépő színészek nem csak Moliére szövegét adják elő Heltay Jenő fordításában, de énekelni és táncolni, sőt néhányan közülük még zenélni is fognak.  

A zeneszerző, Kelemen László, aki Pálóczi-Horváth Ádám zenéjét írta át, Csokonai-dalokat is felhasznált, megszólal a rock, a dzsessz és a flamenco is. A koreográfiát Tőkés Imola jegyzi, aki a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem koreográfia szakán végez. A jelmez Takács Tímea munkája, a díszletet a rendező, Török Viola tervezte.

A keddi sajtótájékoztatón jelen levő színészek arról is beszéltek, hogy milyen volt a próbafolyamat, a darabbal való találkozásuk, hogyan sikerült a nehézkesnek tűnő szöveggel megbarátkozniuk, felfedezni benne a csodát.

A klasszikusnak számító vígjáték örök emberi problémát boncolgat, a boldogság keresését, a félelmet, hogy mégsem sikerül rátalálni az odavezető útra. Arnolphe annyira retteg, hogy a nevelt lányát szeretné feleségül venni, akit már eleve úgy nevelt fel, hogy biztosra vette, ő lesz a felesége. Ám a szerelmet nem lehet törvényekkel szabályozni, a lányt máshoz húzza a szíve, miközben nevelőapja felett is elteltek az évek. Nevetséges figura, ám a néző megbocsát neki, együtt érez vele, hiszen emberi tulajdonságai megbocsáthatóak.

A főszerepben Szélyes Ferencet láthatja a néző, mellette Nagy Beáta játssza Ágnest, a lányát, Kinda Szilárd Ágnes szerelmesét. Kovács Károly három szerepet játszik, emellett gitározik, fuvolázik és táncol is, Szász Anna Arnolphe cselédjének szerepében lép színpadra, Kárp György és Székely-Szabó Zoltán a két apa szerepében lesz látható.

A bemutatóra július 24-én, pénteken este 9 órától kerül sor, az előadás megtekinthető másnap is, szombaton este szintén 9-től. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?