A mikházi Csűrszínházban hétvégéztünk (GALÉRIA)

Képzőművészet, színház, népzene, Ady-est, ifjúsági produkció, magyar népi előadóművészeti vetélkedő, cigányműsor, szépirodalmi és történelmi beszélgetés, irodalmi gasztro-műsor, táncház – mindez három napba sűrítve Mikházán. A Maros megyei község Csűrszínháza, a létesítmény udvara, a művelődési otthon, az óvoda épülete már 13-ik alkalommal telt meg élettel ezen a hétvégén.

Szélyes Ferenc mikházi családi házát, udvarát ellepik ilyenkor a vendégek, akinek jut még hely, azt éjszakára, másokat az óriási diófa alatt kávéra, reggelire, egy pohár borra, szilvapálinkára várja. A házigazda közben jön-megy, intézkedik, feleségével, Szélyes Andreával és Vajda Györggyel, az Artecotur Egyesület elnökével együtt gondoskodnak róla, hogy minden jól menjen, a Mikházára látogatók jól érezzék magukat, és megteljen a nézőtér a Széllyes Sándor Csűrszínházban, illetve a művelődési házban is. Pénteken esett még az eső, de aki kijött a Felső-Nyárádmenti faluba, az takarót is hozott magával, hisz tudnivaló, hogy estére lehűl az idő, bent a nézőtéren pedig nem árt beburkolózni.

Kiállítással indult

Az idei Csűrszínházi Napok rendezvénysorozat a Salat Csaba és Kisgyörgy Árpád által összegyűjtött marosvásárhelyi képzőművészek alkotásaiból nyíló kiállítással indult. Többek közt Józsa-Nemes Irén, Olariu György, Simon Endre, Balázs Imre, Szécsi András, Vass Tamás, Kákonyi Csilla, Nagy Pál festményei, grafikái láthatók két hónapig az óvoda nagyobbik termében.

Este Bogdán Zsolt lépett fel az Ady-estjével, majd a székelyudvarhelyi társulat Tamási Áron Rendes feltámadását nézhették meg az érdeklődők. Sajnos, ahogy Szélyes Ferenc elmondta, a mikháziak és a környékbeliek közül nagyon kevesen ülnek be a nézőtérre. Holott a kezdeményezéssel nekik szeretett volna kultúrát, művelődési lehetőséget felkínálni a szervező, de időközben bebizonyosodott, hogy a nagy többség Marosvásárhelyről jön, a helyiek csak a kapujaikból, esetleg az utcáról figyelik, mi történik.

Pedig sok mikházi érzi úgy és ezt többen szóvá is tették, hogy „ilyenkor” végre történik valami a településen, mert különben a zsákfaluba ritkán térnek be turisták, szállóvendégek, látogatók. Van, aki minden alkalommal vendégül lát valakit, családot, gyerekeseket, házaspárokat, de pénzt nem fogad el soha, mint mondja „nem pénzért” teszi, amit tesz, csak mert „addig sincs egyedül”.

Könyvbemutatóval folytatódott

Az Irodalom és gasztroműsor során Székely Szabó Zoltán Színházasság című, a Juventus kiadónál megjelent legújabb kötetét mutatták be, majd Káli Király István a Mentor Könyvek Kiadó friss köteteit ismertette, Sebestyén Mihály pedig kis marosvásárhelyi történelemórát tartott. Közben rotyogott a gulyás, és megérkezett a száz darab töltött káposzta is, amelyekkel Káli Király István, illetve Székely Szabó Zoltán kínálta meg a jelenlevőket.

László Zsuzsa Cigányhold című egyéni műsorának végére, éppen a tapsra lépett be a terembe egy szépen felöltözött, színes ruhás fiatalasszony, tíz éves korú fiával. „Magukról szólt az előadás, a cigányokról, miért nem jöttek hamarabb?” – kérdezte valaki az asszonyt a nézőtéren. Ő mosolyogva szabadkozott, hogy nem tudta, hová „kell menni”, pedig Szélyes Ferenc is szólt, hogy jöjjenek, a cigányokat ingyen beengedik az előadásra.

A vasárnap az ifjúságé volt

A művelődési ház előtt valóban több férfi és nő, gyerek is álldogált, de lekésték a cigányműsort. Onnan a Csűrszínházba vonultak, ahol a Maros Művészegyüttes lépett színpadra a Szívem virág, míg a világ című műsorával, majd a szászcsávási cigányzenekar tartott előadást, majd táncházat.  A vasárnap az ifjúságé volt, Mátyás király tréfás történeteit adta elő az Artecotur Egyesület diákszínjátszó csoportja, utána pedig a Széllyes Sándor népi előadóművészeti vetélkedőn mérték össze tudásukat és tehetségüket a kicsik és nagyok.

Vasárnap délután végetértek az események, de nem csendesedett el teljesen a Csűrszínház mégsem, hiszen megérkeztek a marosvásárhelyi diákok, akik egy héten át színművészeti táborban vesznek részt az Artecotur és a Csűrszínház Egyesület szervezésében.

A következő esemény a Csűrszínházban július 24-25-én lesz, amikor a Spectrum Színház Moliére Nők iskolája című vígjátékát adja elő Török Viola rendezésében. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?