Készülnek a Római Fesztiválra Mikházán

Harmadik alkalommal szervezi meg augusztus 8-án Mikházán a Római Fesztivált a Maros Megyei Múzeum és a Csűrszínház Egyesület.

A birodalom visszavág! címet viselő rendezvény helyszíne a több mint 1500 évvel ezelőtti Római Birodalom egyik határszakasza. Azt a kort, annak hangulatát idézik a gladiátorok, római legionáriusok, rabszolgák, barbárok és Róma polgárai, akik augusztus 8-án „visszatérnek” Mikházára.

Maros megyében a több ezer kilométeres limesből, a római civilizáció határrendszeréből több mint 70 kilométer húzódik. Mikházán, Marosvécsen és Sóváradon ötszáz fős segédcsapatok állomásoztak.   Felsőrépa, Felsőidecs, Libánfalva, Alsóköhér és Nyárádremete határában őrtornyok álltak. A Maros Megyei Múzeum koordinálásával 2010 óta intenzíven kutatják a Maros megyei limes szakaszhoz tartozó lelőhelyeket, melynek célja előkészíteni azt a dokumentációt, amelynek alapján azok felkerülhetnek az UNESCO Világörökségi Listára.

A 3R (RÓMAI) fesztivál kiváló családi és közösségi program, ahol életkortól függetlenül megismerhetik a rómaiak titkait, mesterségeit, hétköznapjait, hadászati technikáját, azt, amit tőlük örököltünk, és mindazt, ami évszázadokon keresztül a világ uraivá tette a rómaiakat. A fesztivál idején a régészek bemutatják a legújabb kutatások eredményeit, és betekintést nyújtanak a feltárások módszertanába is.

Kapcsolódók

Kimaradt?