Kétezer éves múlt nyomait rekonstruálták Maros megyében

Hogy nézhetett ki hajdanán a Római Birodalom kori település, amelynek leleteit az előző években tárták fel Mikházán? Vagy az a védelmi rendszer, amelyet átszelte egész Európát, így a Nyárádmentét is? És a mai Sóvárad alatt fekvő katonai bázis milyen lehetett? Ezekre a kérdésekre adnak választ azok a makettek, amelyeket a budapesti Műszaki Egyetem diákjai készítettek és amelyekből tárlat nyílt a marosvásárhelyi vár múzeumépületében.

A Maros Megyei Múzeum munkatársai magyar- és németországi egyetemek kutatóival és hallgatóival közösen régészeti kutatásokat végeztek a római limes Maros megyén áthúzódó szakaszának feltárása érdekében. Az Európai Uniós támogatással működő projekt során több mint ezer lelet került a felszínre, az interdiszciplináris, légi-, geofizikai-, építészeti-, topográfiai felmérés eredményeit Mikházán, az úgynevezett Római Fesztiválon be is mutatták az érdeklődőknek.

A budapesti építészmérnök hallgatók tudományos diákköri konferencia keretében készítettek különböző, a limeshez kapcsolódó témákban maketteket. A 2014-es konferencia legsikeresebb projektjét az idén meg is építik, és az augusztus 8-i mikházi Római Fesztiválon felavatják – mondta Pánczél Szilamér régész, a múzeum munkatársa, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a római kori építészet jól megfér a nyárádmenti székely építészettel, hozzájárul a hely szelleméhez, nem rontja azt.

Soós Zoltán múzeumigazgató is az érdekes témafelvetésre hegyezte ki mondanivalóját: a római épített örökség hozzájárul a meglevő építészet értékesítéséhez, a hátrányos helyzetű települést érdekfeszítővé változtatja. A diákoknak három téma-lehetőségük volt: a nyárádmenti kisvasút mikházi állomásépületének a megtervezése, a Mikháza feletti dombon egy kilátó építése, valamint a Sóvárad alatt elhelyezkedő római castrum bemutatása.

 

Kimaradt?