Figura – Kisvárda és Kollokvium között

A Figura Stúdió Színház alapemberének nevezi a Kisvárdán díjazott Máthé Annamáriát a gyergyói színház igazgatója. Czegő Csongor a maszol.ro-nak nyilatkozva elmondta: a gyergyói csapat most a Kollokvium megszervezésébe fekteti gőzerővel az energiáit.

„Úgy érzem, sikerrel jártuk meg idén Kisvárdát. Ez persze elsősorban az Ancsa (Máthé Annamária) díja miatt van így – nagyon jó érzés egy fesztivál-zsűritől visszaigazolva látni azt a munkát, amit társulatvezetőként a kompánia egyik alapemberétől, nap mint nap tapasztal az ember.” – nyilatkozta a maszol.ro-nak Czegő Csongor, a Figura Stúdió Színház menedzsere.

A gyergyói önkormányzat által fenntartott színház társulatvezetőjét az egyébként székelyudvarhelyi színművésznő kisvárdai díja kapcsán kerestük fel, de a társulat tervei iránt is érdeklődtünk.

Előnyök a hátrányból

Fontos díj az Annamária díja a Figurának – mondotta Czegő Csongor. Mint részletezte, kis színházként megszokhatták, hogy a környékbeli "nagyokhoz" képest többszörös hátrányban indulnak minden megmérettetésen. A megelégedés (vagy a csalódottság) pillanata így nem annyira a fesztivál lezárulásához, a díjkiosztóhoz kötődik, hanem inkább az előadás utolsó momentumához, „ahhoz a rövid csendhez, amikor az előadás hagyta nyers érzeteket összegzi az ember, még mielőtt a taps erejéből, milyenségéből a siker mértékére próbálna következtetni. Idén ez a pillanat – az előadás és a taps közti rövid csönd – pozitív volt, és ez számomra mindennél többet jelent.” – mondotta az egyébiránt maga is sepsiszentgyörgyi színháztól, eredetileg dramaturg pozícióból Gyergyóba, társulat-vezetőnek „átigazolt” Czegő.

Azokból a lehetőségekből, amiket a kisvárdai játszóhely kínált, idén sikerült a legtöbbet kihozni. Egy, az itthonitól nagyon különböző térben (egy szakiskola visszhangos előcsarnokában), minden ellentétes körülmény dacára úgy tudtak beépíteni, majd lejátszani az előadást, hogy „csak annyit veszítettünk el a darabból, amire a tér miatt eleve számítanunk kellett” - részletezte.
Kisvárda idén nem volt kioktató

Czegő Csongor elégedett az idei kisvárdai seregszemle szakmai „közegével” is, mint fogalmazott: nagyon pozitív benyomást tett rá az a szakmai közeg is, ami a fesztivál idei kiadásán fogadta a fellépő darabokat.

„Egy, a határon túli magyar színházi világot alaposan ismerő zsűri értékelte a produkciókat, és szakmai szempontból nagyon pozitív volt az a hangütés is, ahogyan egymástól hagyományokban, színházi kulcsokban, színpadi nyelvben nagyon eltérő produkciókról beszélgetni lehetett. A fesztivál eltávolodása a szakmai beszélgetések megszokott, gyakran kioktató, eleve műbírálat-jellegű hangvételétől úgy érzem, jót tett az idei kiadásnak, és hozzájárult ahhoz, hogy a határon túli magyar színházak éves seregszemléje idén ne a szegény rokonok szemrevételezése legyen, hanem egy olyan fórum, ahonnan a pozitív visszajelzést őszinte örömmel, a negatívat pedig bizakodó tenni vágyással hozza haza az ember.” – véli Czegő Csongor.

Szeptember 24 - október 4.: Kollokvium Gyergyóban

Mint a közeljövőről jelezte: a Figura energiáit jelenleg a Nemzetiségi Színházi Kollokvium XI. kiadásának megszervezése köti le. „Itt egy hasonló közeget, a romániai kisebbségi színjátszást próbálunk számba venni, reményeink szerint az a közeg, amiből válogatunk, idén először egyben a fesztivál koncepciója is lesz” – bocsátotta elő. Mint jelezte: arra kíváncsiak, hogy a másság – kisebbségiség, nyelvi vagy kulturális meghatározottság miként köt össze vagy választ el egymáshoz fizikai közelségben létező csoportokat.

A megszokott erdélyi, partiumi és bukaresti fellépők mellett több román nyelvű előadást, valamint rangos külföldi fellépőket is várnak a gyergyói fesztiválra, mely idén szeptember 24-október 4 között, voltaképpen az új évad kiemelt eseménye lesz.

Kimaradt?