Nemzetközi produkció a Bánffy-palota udvarán

Kolozsváron, a Bánffy-palota udvarán mutatja be a Shoshin Színházi Egyesület pénteken és szombaton az Antigoné családja: a vakság történetei című előadást, amelyet magyar, román és olasz, profi és amatőr művészek hoztak létre Raúl Iaiza argentin rendező irányításával.

A görög mitológia Szophoklész által is megénekelt hősnője, Antigoné szörnyű bűnből született: apja az az Oidipusz király, aki megölte saját apját és vérfertőző házasságban élt saját anyjával. Iokaszté, Antigonének és testvéreinek az anyja egyben a nagyanyjuk is. Amikor rádöbbent bűnére, apjuk megvakította magát.

A Shoshin Színházi Egyesület produkciója epizódokat, történeteket mesél el a ritmus, mozgás, gesztusok segítségével erről a mitikus családról, amelynek „minden egyes tagja vak, így vagy úgy” – fogalmazott Köllő Csongor, a Shoshin egyik alapítója az előadást megelőző hétfői sajtótájékoztatón.

Antigoné témájával egy workshopon kezdtek el foglalkozni, amelyet Raúl Iaiza irányított a kolozsvári Ferences kolostor refektóriumában. Az első, decemberi együttműködést négy másik követte, a projektben részt vevő színészek, táncosok, színházkedvelő civilek így hozták létre az Antigoné a kolostorban című produkciót, amelyet most a kültéri előadás követ. „Ki akartunk menni a kolostor falai közül az utcára, meghódítani, otthonunkká tenni Kolozsvárt” – mondta a Shoshin másik alapító tagja, Györgyjakab Enikő. A Szépművészeti Múzeumnak otthont adó Bánffy-palota ideális helyszín: a város Főterén van, belső udvara mégis véd a lármától. A múzeum igazgatója, Lucian Năstasă-Kovacs örömmel fogadta a színház világából érkező kezdeményezést, annál is inkább, mert az épület az elmúlt évtizedekben már többször szolgált Thália ideiglenes templomául. A palota építészeti adottságain túl még Kolozsi Tibor szoborkiállítása is csodálatos díszletelemeket kínál az előadáshoz.

Hegedű, klarinét, harmonika, többféle ütős hangszer és vokál adja meg majd az előadás zenei hangzását. A színészek be is mutattak a sajtótájékoztató előtt egy hagyományos afro-kubai éneket, valamint néhány ritmusgyakorlatot hordók, bambuszbotok és üres diók segítségével. „A világ minden tájáról igyekeztünk összegyűjteni olyan tradicionális zenei témákat, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a görög tragédia tematikájához” – mondta Giulia Varotto, aki Milánóból érkezett Kolozsvárra, hogy részt vegyen az argentin mester vezette munkában. Kolléganőjével, Francesca Frasettoval együtt a milánói  Regula contra Regulam Színház tagja.

Az előadást egyébként huszonketten hozták létre, de Györgyjakab Enikő kihangsúlyozta: a produkcióhoz menet közben is lehet csatlakozni, és nem csak szakmabelieket várnak, hanem mindenkit, aki szereti a színházat, és magáévá tudja tenni a Shoshin-gondolkodást. A zen buddhizmusból származó kifejezés azt jelenti: „a kezdő elméje”. „Minden vállalkozást a kezdő elméjével kívánunk végrehajtani, azaz: a nyitottságot keressük, a gyermeki kíváncsiságot, az előítéletmentességet, amellyel egy kezdő taglal egy adott tárgyat” – vallják az egyesület alapítói.

Aki Kolozsváron tartózkodik a következő napokban, legyen résen, ugyanis megtörténhet, hogy éppen belebotlik a produkciót népszerűsítő utcai performanszba. Az Antigoné családja: a vakság történetei című előadást július 3-án és 4-én, este 7-től mutatják be először a kolozsvári közönségnek a Bánffy-palota udvarán, majd augusztusban utazó fesztiválra indul a Shoshin Színházi Egyesület. Az utazó társulatok hagyományát feleleveníteni kívánó  KaravanAct augusztus 21.-e és 30.-a között zajlik majd, ennek keretében Kolozsváron, Kidében, Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön is bemutatják az Antigonét.

Kimaradt?