Fekete-piros programkavalkád a Bogáncs jubileumán

Április 19—29. között fennállásának 30. évfordulóját ünnepli a kolozsvári Bogáncs Néptáncegyüttes, Erdély legrégibb folyamatosan működő magyar gyermek- és ifjúsági néptáncegyüttese.

Az 1992-ben EMKE Éghy Ghysa-díjjal kitüntetett kolozsvári Bogáncs Néptáncegyüttes elődje, a Brassai Sámuel Gimnázium folklórköre 1985-ben alakult Tolna Éva magyar szakos tanárnő kezdeményezésére. A csoport elsőrendű feladata az erdélyi népi kultúra ápolása volt, hogy az iskola diákjai megismerkedhessenek a népzenével és néptánccal, amelyek fontos részei magyar népi hagyományainknak.

1990 januárjában az addig „névtelen” folklórkör felvette a Bogáncs nevet. Több mint 1000 gyerek és fiatal táncolt csoportjaikban. A mostani születésnap már a hatodik bogáncsos nemzedék búcsúztatása is, hiszen harminc év alatt folyamatosan bővült a csapat, korosztály és tánctudás szerint több csapatról beszélhetünk tulajdonképpen: Morzsabogáncs, Apróbogáncs, Kisbogáncs, Bogáncs, Zurboló.  Pillanatnyilag a legfiatalabb táncos 5, a legidősebb 40 éves.

A születésnapi rendezvénysorozat szabadtéri széki táncrenddel, úgynevezett „fekete-piros flashmobbal” indult vasárnap délután, a posta mögötti parkban, ott, ahol valamikor csütörtök és vasárnap délután a székiek ropták, ahogy azt Kányádi Sándor Fekete-piros című versében is megírta:

Április 29-ig, a tánc világnapjáig tíz napon át szinte minden napra jut valamilyen ünnepi esemény, lesz filmvetítés, kiállítás, és természetesen sok-sok táncelőadás, népzenekoncert és szabad táncra lehetőséget kínáló táncház, ahova mindenkit nagy szeretettel várnak. Részletes programot a Bogáncs.ro honlapon vagy az együttes Facebook-oldalán találhatunk. 

Kimaradt?