Mit vásároltak Marosvásárhelyen 1801-ben?

Rendkívüli kiállítás nyílik a marosvásárhelyi vár múzeumépületében Szemétbe írt történelem címmel. A kiállításon azokat a tárgyakat tekintheti meg a közönség, amelyek a Sáros utcai néhai Csíki Márton házának restaurálása során kerültek elő: hitelkönyvek, újságok, könyvlapok, pipafejek, üvegek, kályhacsempék.

Arra is következtetni lehet a fennmaradt könyvlapokból, hogy mit olvastak a 18-ik század végén, a 19-ik század elején Marosvásárhelyen – mondta a maszol.ro érdeklődésére Orbán János művészettörténész. Olyan ponyvairodalmat olvastak például, amit már nem tartottak érdemesnek megőrizni és szemétbe dobták. 

Ugyanígy szemétbe kerültek a kiolvasott újságok, illetve pipafejek, kályhacsempék, vagy üvegek is. Ezt a szemetet a földszinti szobák boltívei és az emeleti padló közötti részbe töltötték bele a ház 1811-es építésekor. A Sáros utcai emeletes épületet nemrégiben restaurálták, akkor kerültek elő az érdekes leletek, amelyből időszakos kiállítást rendez a Maros Megyei Múzeum Szemétbe írt történelem. Csiki Márton háza és a régi örmény hétköznapok címmel.

“Tavaly nyáron meglepetés érte a Sáros utca 1. szám alatti barokk ház felújításán dolgozó műemlékes szakembereket: az egyik boltozat töltéséből nagy mennyiségű hulladék került elő, melyet az építés idején, 1811 előtt hasznosítottak töltőanyagként” – mondta Orbán János.

Az egyik érdekesség az a két hitelkönyv, amelybe 1801-ben jegyezték fel vásárlóik nevét, illetve azt, hogy mit vásároltak, milyen értékben és mikor fizették ki adósságaikat. Kiderül innen, hogy mit forgalmaztak az örmény kereskedő boltjában, mire volt igény a vásárlók részéről és az is, hogy kik voltak a leggyakoribb vásárlók és hitelezők.

Az előkerült tárgyakból a múzeum történeti osztálya által ebből létrehozott kiállítás sajátos betekintést nyújt a házat építő dúsgazdag örmény kereskedő, Csiki Márton családjának életébe, tárgykultúrájába, íráshasználatába, sőt olvasási szokásaiba is. A tárlatnyitóra december 4-én, csütörtökön 17 órától kerül sor a marosvásárhelyi Várban, a Múzeum épületének földszinti kiállítótermeiben.

Kimaradt?