Francia film kapta az Alter-Native nagydíját

Versenyfilmek, animációk, dokumentum- és játékfilmek között válogathatott a néző a vasárnap délutánig tartó idei, 22-ik Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon, amelynek díjait szombaton este adta át a zsűri.

Igazából nem volt nehéz dolga a zsűrinek – jelentette ki szombat este a Kultúrpalota nagyszínpadán Jakab Benke Nándor filmkritikus, ahogy önmagát nevezte, „régóta visszatérő vendége” az Alter-Native-nak. Ahogy fogalmazott, egyértelmű volt, hogy melyek azok a filmek, amelyek megérdemlik a díjat. „Mint a zakuszka” olyan volt a filmszemle, finomvegyes, vagyis mielőtt megcsömörölt volna valamelyiktől az ember, a versenyfilmeket dokumentumfilm követte, majd jött egy animáció.

A díjazott filmek között Oleg Fedchenko: Vendégek az otthonomban (Ukrajna), amely az Erdély TV díját nyerte el, egy kis metafizikai etűd, amelynek van tárgya, színészei, konfliktusok, de az események nem körvonalazódnak ki egyértelműen, a nézőnek kell elképzelnie azokat. A Simó Sándor emlékdíjat Marius Iacob 27 veder, 7 egér, 18 év (Románia) című filmjének ítélte oda a zsűri. A 30 perces kisfilm Imréről és Piroskáról szól, akik lassan múzeumi látvánnyá válnak, elszigetelten, ám mégis szoros és abszurd kapcsolatban élnek a külvilággal. Szőcs Petra A kivégzés című filmje a Kulturális Minisztérium díját nyerte el, egy kolozsvári történet arról, hogy 1990-ben a gyerekek újra és újra eljátsszák a Ceaușescu-házaspár kivégzését, ahogy azt a tévében látták.

Marosvásárhely város díját az Expedíció film nyerte el, amely egy politikusról szól, akit a választók közé eresztenek. A Nemzeti Kulturális Alap díját Andrei Nicolae Teodorescu: A fekete brigád (Románia) című filmje érdemelte ki, amelyben három fiatalember egy jobb életről álmodik és egy őrült terv végrehajtásával szeretné azt elérni. Az Alter-Native 22 Nagydíját a zsűri Jean Baptiste Pouilloux: Hol voltál, amikor meghalt Michael Jackson? (Franciaország) filmjének ítélte oda, amely Párizsban történik néhány nappal a Popzene Királyának halála után.

A közönség megtöltötte a nézőteret, – ahogy Gáspárik Attila művészeti igazgató is fogalmazott – a közönségnek köszönhető, hogy él a fesztivál, hogy a 22-ik alkalommal is sikerült megrendezni. Ahogy mondta, huszonkét év után is vannak olyan „elvetemült” emberek, akik eljönnek és közösen néznek filmeket, nem az otthoni képernyő-bámulást, popcorn-majszolást választják. Gáspárik felidézte röviden az Alter-Native kezdeteit is, amikor megszületett a filmszemle ötlete, amikor még alig állt a szervezők rendelkezésére némi technika, mikor még nem létezett laptop és mobiltelefon. A második vagy harmadik fesztiválon sikerült egy vezetékes telefont szerelni a Kultúrpalota előcsarnokába, a negyediken már faxot is szereztek, aztán következett az internet.

A díjazott filmeket a közönség még egyszer megtekintheti vasárnap délelőtt a Kultúrpalota nagytermében.

A 22. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál díjai

Az Erdély TV díja: Oleg Fedchenko: Vendégek az otthonomban (Ukrajna)

A Simó Sándor Emlékdíj a legjobb első filmért: Marius Iacob: 24 veder, 7 egér, 18 év (Románia)

A Kulturális Minisztérium díja: Szőcs Petra: A kivégzés (Magyarország/Románia)

Marosvásárhely város díja: Szirmai Márton: Expedíció (Magyarország)

A Nemzeti Kulturális Alap adminisztrációjának díja: Andrei Nicolae Teodorescu: A fekete brigád (Románia)

Az Alter-Native Nagydíja: Jean Baptiste Pouilloux: Hol voltál, amikor meghalt Michael Jackson? (Franciaország)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?