Megkezdődött a 22. Alter-Native fesztivál Marosvásárhelyen

Szerda délután Dyga Zsombor Couch surf című filmjével vette kezdetét Marosvásárhelyen a Kultúrpalotában az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál, amelyet idén 22-ik alkalommal szervez meg a Maros megyei MADISZ.

Az előzsűri - Durst György producer (Magyarország), Radu Vasile Igazság vizuális művész, rendező, Schneider Tibor rendező-operatőr, Marcel Ţintar film- és színházi rendező és Tóth Orsolya producer – 602 kisfilm közül válogatta ki azt az 51 alkotást, amley versenybe szállt a fesztivál nagydíjáért. A versenyre az idén is négy kategóriában lehetett jelentkezni: kisjátékfilm, animáció, dokuemntumfil és kísérleti film kategóriában. A szakmai zsűri tagjai: Hajdu Szabolcs filmrendező, forgatókönyvíró, színész (Magyarország), Pusztai Ferenc producer (Magyarország), Marius Cosmeanu újságíró, szociológus, Jakab Benke Nándor filmkritikus, filmkészítő, valamint Velvet Moraru producer.

Dyga Zsombor Couch Surf című filmje tíz kanapé és két tucat ember vidám, megható és szellemes története. Húsz évvel a romániai forradalom után történik Vali Hotea Roxanne című filmje, amelyben egy harmincas éveiben járó fiatalember szekuritátés dossziéját tanulmányozva megtudja, hogy van egy fia.

A filmszemle első napján a kisteremben két dokumentumfilmet vetítettek le: Edet Belzberg: Akik vigyázzák az eget, illetve Mark Cousins: Itt sárkányok élnek című filmjét.

Este nyolc órától a J’ai Bistrotban Cári Tibor koncertezett, a Kultúrpalota nagytermében pedig két másik játékfilmet tekinthettek meg a mozirajongók. Kerékgyártó Yvonne:Free Entry és Gabriela Pichler: Enni, inni, meghalni című alkotását.

A versenyprogram csütörtökön 14 órától veszi kezdetét a nagyteremben, amit este hatkor a B5 Stúdióban Közös művek címmel kiállítás követ. Szegedy-Maszák Zoltán és Fernezelyi Márton kiállítókkal Batha József vizuális művész beszélget. A Jazz Clubban 19 órakor A Mediawave asztala című rendezvény várja az érdeklődőket, 20 órától pedig a Santa Diver együttes koncertje.

A Kultúrpalota nagytermében negyed héttől Andrei Gruzsniczki: Quod Erat Demostrandum című filmjét vetítik. Az azt követő közönségtalálkozó után kerül sor a fesztivál hivatalos megnyitójára.

Részletes program és rövid ismertetők a www.madisz.ro honlapon olvashatóak.

Kimaradt?