Kárpát-medencei Magyarok Zenéje Nagyváradon

Először látogat Nagyváradra a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje elnevezésű rendezvény, mely a Kárpát-medence magyarságának és nemzetiségeinek kulturális találkozása – diákok és felnőttek részére –, melyen igen rangos előadói gárda várja majd a nézőket és a hallgatóságot, tájékoztatott a szervező Nagyvárad Táncegyüttes.

Október 28-án, kedden 19 órától a nagyváradi Szigligeti Színházban Pál István „Szalonna” és bandája, a Misztrál Együttes és a Nagyvárad Táncegyüttes is színpadra lép majd. Jegyeket a színház jegypénztárál vásárolhatnak, egy belépő 15 lejbe kerül.

A közlemény szerint a Stereo Kft. és a Periferic Records 2001 óta szervezi a koncerteket. Bartók és Kodály nyomdokait követve úgy gondolják, hogy a népzenének, világzenének is ott a helye a Zeneakadémián, színházakban, fényes hangversenytermekben. „Gondoljuk és valljuk, hogy fontos az a szolgálat és misszió, melynek eredményeként a Kárpát-medencében élő magyar közösségek és nemzetiségek egymással békében, harmóniában élhetnek – ehhez egymás kultúrájának, hagyományainak és szokásainak megismerése, valamint kulturális kapcsolataink javítása és bővítése elengedhetetlen feltétel. A határon túli koncerteken a megszólaltatott zene és a közönség sokszínűsége az eltelt idő alatt ezt jól igazolta.

Együtt éreztük összetartozásunkat magyarok, szlovákok, románok, svábok, tótok, szerbek, bunyevácok, szlovének és ruszinok. Ezért is folytatjuk megszállottan a koncerteket immár mind a hét hazánkat körülölelő országban. Munkánkat haszonra való törekvés nélkül, a magyarság egy nemzetben élő egységének megőrzése érdekében végezzük"– vallja Böszörményi Gergely, kiadó, koncertigazgató.

A fellépőkről:

Pál István „Szalonna” és bandája

A zenekar tagjai jelenleg a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusai. Koncertjeiken megszólalnak a Kárpát-medence leggyönyörűbb zenéi. Az autentikus népzene mellett népzenei feldolgozásokat is hallhatunk tőlük. Fontosnak tartják a hagyomány megőrzését, ezért népzeneoktatással is foglalkoznak. Rendszeres résztvevői Magyarország legnagyobb fesztiváljainak, emellett az elmúlt években felléptek mind Európában mind a tengerentúlon. Játszottak többek között Venezuelában, Indiában, Görögországban, Angliában, Ukrajnában, Romániában, Szlovákiában és az Egyesült Államokban. 2006-ban a Magyar Köztársaság küldöttjeiként részt vettek az Egyesült Királyság 1956-os díszünnepségén, olyan kiváló művészek társaságában, mint az Oscar-díjas Jeremy Irons, Vásáry Tamás zongoraművész, és a Grammy-díjas népdalénekes, Sebestyén Márta. A műsor után személyesen gratulált többek között Károly, walesi herceg és Margaret Thatcher volt angol miniszterelnök. A zenekar 2007-ben elnyerte a Prima Primissima közönségdíját is.

Misztrál együttes

A Misztrál együttes a magyarországi zenei élet egyik népszerű formációja, mely 1997-ben alakult. Magyar és külföldi költők versei, valamint népdalfeldolgozások szerepelnek repertoárjukon. Megzenésítéseik forrása a magyar népzenei hagyomány, amelyet gyakran ötvöznek a ma divatos világzenei irányzatokkal is. A kimagasló vokális képességű, számos akusztikus hangszert megszólaltató együttes tagjai különböző zenei érdeklődésűek. Ez az indíttatásbeli színesség – az ősiséget idéző motívumoktól a kortárs hangzású elemek alkalmazásáig terjed. Az alig harmincéves fiatalemberek tudatosan vállalják a legkülönbözőbb versek által meghívott zenei megvalósítások sokszínűségét. Versválasztásaikban fontos szerepet játszik az európai és a magyar történelem iránti érdeklődés. A magyar költészet megszólaltatása mellett több alkalommal merítettek az európai költészet kincsestárából is (Baudelaire, Garcia Lorca, Villon, Gabriella Mistral). Az elmúlt 15 esztendőben megjelentetett hordozók (CD és DVD), valamint Budapesthez közel, a Dunakanyar szívében létrehozott és mára hagyománnyá vált háromnapos Misztrál fesztivál mellett, országos klubhálózatot is létrehoztak. Országjáró koncertjeik sokasága mellett számos alkalommal jártak külföldön is – Erdélytől az Egyesült Államokig. Egyre népesebb rajongótáboruk szeretete mellett a hivatalos elismerés is elérte őket. A Bartók Béla díjat és a Magyar Művészetért Díjat is elnyert együttes tagjai: Heinczinger Miklós – furulyák, klarinét, doromb, fidula, duda, ének, Hoppál Mihály – nagybőgő, brácsa, hegedű, gitár, Pusztai Gábor – ütőhangszerek, Tóbisz Tinelli Tamás – gitárok, nagybőgő, ének, Török Máté – cselló, gitár, mandolin, koboz, szájharmonika, tambura, ének.

Kimaradt?