Két bemutató egy hétvégén a kolozsvári színházban

Szórakoztató, nagytermi komédia, majd a történelem legtraumatikusabb időszakait idéző, kétszemélyes dráma bemutatója szerepel a Kolozsvári Állami Magyar Színház jövő hétvégi kínálatában. A Vidéki jegyesek premierje október 4-én, szombaton, míg az Aki elzárja az éjszakát című stúdió-előadás bemutatója október 5-én, vasárnap lesz. Az egymást követő premierekről közös sajtótájékoztatón számoltak be az alkotók.

Alexandru Dabija harminc év után rendez újra a társulatnál, Georges Feydeau Vidéki jegyesek című bohózatát viszi színre.

A rendező az előadást megelőző sajtótájékoztatón elmondta, könnyed, „lezser” komédiát szeretett volna színre vinni, mert úgy érzi, a bohózat műfaja Romániában méltatlanul háttérbe szorult, noha az emberek szórakozni vágyása változatlan. Ahogy a darabot Feydeau munkatársával, M. Desvalliéres-el közösen írta, az előadás létrehozásakor is fontos volt az alkotók közti szoros együttműködés. Dragoș Buhagiar kortalan, a klasszikus bohózati elemeket is tartalmazó díszlete segíti a színészek játékát.

A rendező alkotótársai Dragoș Buhagiar díszlet- és jelmeztervező, valamint Visky András dramaturg voltak, rendezőasszisztensként Albu István vett részt az előadás létrehozásában. A főszerepeket Dimény Áron, Albert Csilla és Buzási András játssza, további szerepekben Bogdán Zsolt, Farkas Loránd, Orbán Attila, Varga Csilla, Panek Kati, Kántor Melinda, Marosán Csaba, Vatány Zsolt és Fogarasi Szép Alpár látható.

A bemutató időpontja október 4., szombat este 8 óra, nagyterem, a következő előadásra október 8-án, szerdán este 8 órától kerül sor. 

Nona Ciobanu rendezőnő Szlovéniában él, először jár a kolozsvári magyar színházban. Az éjszakai portás című 1974-ben készült film inspirálta az Aki elzárja az éjszakát című előadás-forgatókönyv megírásakor. A kétszereplős darab egy volt náci tiszt és Hanna nevű fogvatartottjának találkozását meséli el, tizenhárom évvel a lágerben kezdődött viszonyuk után. A második világháborús traumákat és tabukat feldolgozó történetben a rendezőt leginkább az emberi természet sötét oldalának feltérképezése érdekelte.

„Az elnyomás és az alávetettség, az áldozat és az elnyomó közötti viszony ma is rendkívül időszerű. Ma is felelősek vagyunk azért, ahogyan tudomásul vesszük ezeket a visszaéléseket, és gyakran hozzájárulunk a fenntartásukhoz” – nyilatkozta a rendező, Nona Ciobanu. Az előadásnak fontos eleme a közös alkotómunka, Viola Gábor és Györgyjakab Enikő színészek mellett Peter Košir és Matjaž Wenzel szlovén alkotók vettek részt az előadás létrehozásában.

A stúdiótermi bemutató időpontja október 5-én, vasárnap, este 8 órai kezdettel, a következő előadásra október 7-én, kedden este 8 órától kerül sor.  

Kimaradt?