Egy hét múlva kezdődik a Csíkszeredai Régizene Fesztivál

Számos újdonsággal, színvonalas programmal jelentkezik a 34-ik Csíkszeredai Régizene Fesztivál július 10–13. között. Az először több mint három évtizede megszervezett fesztivál akkori megálmodóinak kitűzött céljait szem előtt tartva, olyan kulturális és turisztikai vonzerőt rejtő fesztivált hoznak tető alá, amely meghatározza Csíkszereda képét – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet a főszervező Hargita Megyei Kulturális Központ pinceklubjában tartottak július 3-án.

A rendezvény főszervezői továbbá Hargita Megye Tanácsa, Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, fővédnöke Kelemen Hunor kulturális miniszter valamint a Román Kulturális Minisztérium, főtámogatói Magyarország Külügyminisztériuma, a Bethlen Gábor Alap, valamint a Communitas Alapítvány.

Gasztronómiai és digitális újdonságok

Az idei fesztivál újdonsága, hogy éttermek is csatlakoznak a rendezvénysorozathoz: reneszánsz menüt kóstolhatnak azok, akik a fesztivál ideje alatt betérnek a Salvator Hotelbe, a Fenyő vagy a San Gennaro étterembe. Az éttermek mellett három kávézóban pedig reneszánszzene kíséretében fogyaszthatják kávéjukat a Frei Caféban, az Orpheuszban, a Palermoban. A tavaly elkezdett utcazenélés idén sem marad el, a város több pontján is találkozhatunk majd reneszánsz- és barokkzenével.

„Idén először a Kájoni János Megyei Könyvtár is kiveszi részét a programsorozatból. Napjainktól egészen 1979-ig visszamenően 418, a régizene fesztivállal kapcsolatos, a helyi sajtóban megjelent cikket digitalizált a könyvtár két munkatársa, Vitos Mária és Vitos Zsófia. Munkájuknak köszönhetően akár kutató munkát is végezhetünk a könyvtárban. A kiállítás július 31-ig látogatható. A Mikó-várban gyermekeknek szóló kézműves-foglalkozásokat is tartanak, így a szülők nyugodtan hallgathatják a koncerteket” – ismertette az idei fesztivál érdekességeit Ferencz Angéla, a kulturális központ vezetője.

A francia barokk zenéé a főszerep

Filip Ignác, a Csíkszeredai Régizene Fesztivál művészeti igazgatója a fellépőkről, valamint az idei fesztivál felhozataláról számolt be.

2014-ben összesen 21 fellépő 15 koncertet ad 8 helyszínen. A fesztivált július 10-én a Mandel Quartet nyitja meg Mandel Róbert vezetésével, majd a csíkszeredai Codex együttes játszik magyar zenét. A pénteki napon kizárólag barokk zenét hallhatnak a résztvevők. Szombaton pedig főleg magyar zenét játszik a Musica Historica együttes Kobzos Kis Tamással. Shakespeare A windsori víg nők című komédiája nyomán összeállított reneszánsz táncjátékkal, majd későeste a 18. század bécsi kávéházaiban játszott zenével is megismerkedhetnek az érdeklődők.

A zárónapon a Balkan Baroque Band zenéje képezi a reneszánsz és barokk mellett a jelenkor erdélyi-francia zenei kapcsolatokat is, ugyanis a csíkszeredai és párizsi zenészekből álló csapat francia barokk zenét játszik. A napot és egyben a fesztivált reneszánsz táncház zárja.

„Az idei fesztivállal kapcsolatban úgy döntöttünk, hogy Európa felé nyitunk, mivel eddig főleg a balkáni reneszánsz- és barokkzene került előtérbe a fesztiválon. Idén a francia zene mellett erdélyi gregorián énekeket is hallhatunk. A koncert hangszer-különlegessége a görbe cink lesz, amelyet Jean Tubéry szólaltat meg a La Fenice Ensemble koncertjén. A hangszer olyan, mintha a trombitát és fuvolát összegyúrták volna, hangja pedig nagyon érdekes” – tudatta Filip Ignác művészeti vezető.

Nagy az érdeklődés a nyári egyetem iránt

Amint Ferencz Angéla elmondta, idén 44 romániai és magyarországi diák jelentkezett a Régizene Nyári Egyetemre. A legidősebb hallgató 51 éves, Magyarországról érkezik, míg a legfiatalabb egy 8 éves kisfiú, aki Szeben megyéből iratkozott be. A Hargita és Kovászna megyei résztvevők mellett Ialomița, Tulcea és Szeben megyéből is bejelentkeztek.

A nyári egyetem egyébként július 6. és 11. között tart. Az idei mesterkurzusokat neves zenészek tartják, akik furulyát és fuvolát, barokkhegedűt, barokkoboát, éneket, csembalót, lantot és gitárt, viola da gambat és basso continuot, valamint régizenében használt ütős hangszereket, zenei játékokat, rögtönzést, szólamszerkesztést oktatnak. Minden hallgató reneszánszegyüttes-mesterkurzuson, valamint közös reggeli reneszánsz tánckurzuson vehet részt. A diákoknak lehetőségük nyílik – a kurzuszáró koncert mellett – a fesztivál koncertjein is fellépni. A legügyesebbeknek 10-15 perc áll rendelkezésére a bemutatkozásra a koncertek elején.

Karavánnal népszerűsítik a fesztivált

Simó Judith, a régizene fesztivál népszerűsítésének projektmenedzsere arról számolt be, hogy a Regionális Operatív Program részeként országos és nemzetközi szinten is idegenforgalmi szempontból népszerűsítették a rendezvényt. Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson és Székelyudvarhelyen konferencián ismertették a fesztiválban rejlő turisztikai lehetőségeket. Ugyanakkor a Csík Expón, valamint a bukaresti idegenforgalmi kiállításon is bemutatkoztak.

Régizene Fesztivál Népszerűsítési Karavánt is tartottak Hargita megyében, helyi zenészek június 26-tól kezdődően július 9-ig adnak elő régizenét barokk és reneszánsz öltözetben. A térségben plakátokat tűznek ki, tájékoztató és egyéb népszerűsítő anyagokat szórnak szét a településeken, ugyanakkor gyerekjátékokat és egyéb figyelemfelkeltő tevékenységeket szerveznek. 

Kimaradt?