Óriási street-art kiállítás a Google-en

A világ egy vászon – mondja a Google, amelynek köszönhetően mostantól a számítógép előtt ülve bárki graffitiket nézegethet, a világ bármely messzi pontján lennének azok.

Csak rá kell kattintani a térképen a városra, amelynek utcaművészetét látni szeretnénk. A Street Art Project június 10-én indult, elérhetővé téve több mint ötezer képet és csaknem száz virtuális tárlatot.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ES9fYBwtLeo

„Egy évvel ezelőtt Sao Paulo utcai művészetét tettük fel az internetre, és óriási volt az érdeklődés, hatalmas a kattintásszám, az emberek szerették. Ez egy fantasztikus dolog, miért nem láttuk eddig? Azért nem, mert a falrajzokat nem olyan egyszerű megtalálni, előfordulhat, hogy már eltávolították őket, vagyis a technika itt kiemelt szerephez jut” – magyarázza a Google Kulturális Intézetének vezetője, Amit Sood.

New York-i, argentin, brit, mexikói vagy svájci graffitik – szinte az egész földkerekség falra felfestett, felragasztott, felfújt, felkarcolt művészete képviselteti magát a virtuális tárlaton. Magyarország és Románia egyelőre nincs a sorban, Kelet-Közép-Európából ezidáig csak két lengyel város falait fotózta le a Google.

„Az ötlet, hogy összefogjunk a Google-lal, hogy részt vegyünk virtuális kiállításában, azon a feltett szándékon alapul, hogy igazából bemutassunk művészeket, azokat, akik a nyolcvanas évek óta alkotnak, és a fiatalabbakat is, akik teljesen másképp alkotnak, mint mondjuk a portugál Vhils, aki légkalapáccsal üt mintákat a falakba. Vagyis, anyagok hozzáadása helyett ő elvesz a falból, így hoz létre érdekes dolgokat” – mondta Magda Danysz, a franciaországi Street Art múzeum igazgatója.

A nem mindennapi projekt remek lehetőség a művészeknek, hogy munkásságukat azok is megismerjék, akik nem járnak az adott ország adott városában, ahol műveik találhatók. – „Tény, hogy ez az internetes platform hitelesíti az utcai művészetet, a mi generációnk mozgalmát, szóval tökéletes arra, hogy mindenki megismerjen bennünket” – mondja a Londonban élő francia művész, Mathieu Dufour. 

Kimaradt?