Zenei Mikrokozmosz Gyergyószentmiklóson

Tíz intézményből 31 diák és 17 tanár vett részt a Zenei Mikrokozmosz címet viselő országos zongoraversenyen. Az első alkalommal szervezett gyergyószentmiklósi rendezvény ígéretesnek bizonyult, így a szervezők és résztvevők is a folytatásban reménykednek.

„Bár ez egy kezdet, úgy vélem, a sikerén felbuzdulva már most tervezhetjük a következőket és bizakodva mondom ki, hogy remélhetőleg sok évet fog megérni ez a rendezvény”, fogalmazott a maszol.ro kérdésére Blanaru Amália főszervező. A gyergyószentmiklósi Vaskertes Általános Iskolában és a zsinagógában sorra kerülő rendezvény pénteken a zongoristák és muzikológusok koncertjével kezdődött, ezt követte szombaton a zenei vetélkedő, egy nyílt verseny, melyen bárki megcsodálhatta a kis zenészek tudását. A záró rendezvényt szombaton a zsinagógában tartották, ahol gálaműsor keretében díjazták a legjobbakat.

A verseny a zeneoktatásban részt vevő I-VIII. osztályos tanulóknak szólt, öt korosztályban, akik állami vagy magániskolai zongoraoktatásban részesülnek. A repertoárnak két különböző művet kellett tartalmaznia, melyek műfajilag, formailag és stílusban különböztek egymástól. A korosztályonkénti kategóriák mellett díjazták egy Bartók Béla-mű legjobb előadását, egy román repertoárhoz tartozó mű legjobb előadását, valamint el lehetett nyerni a verseny nagydíját is. A versenybizottság elnökének dr. Carmen Chelaru egyetemi tanárt kérték fel.

Népszerű rendezvény, már első alkalommal

A rendezvényre 31 tanuló és 17 oktató jelentkezett be az ország különböző településeiről és oktatási intézményeiből, mint a bukaresti George Enescu Nemzeti Zenekollégium, a brassói Tudor Ciortea Zenelíceum vagy a vásárhelyi művészeti középiskola. Ugyanakkor vannak jelentkezők a kézdivásárhelyi Molnár Józsiás Általános Iskola, a segesvári Miron Neagu Általános Iskola, a kolozsvári Elf Iskola, a csíkszeredai Nagy István Zene és Képzőművészeti Szakközépiskola és a csíkszeredai, valamint a maroshévízi népiskola, valamint a Vaskertes Általános Iskola, illetve az állami rendszeren kívüli oktatásból, a bukaresti Mozartinno Zeneműhely részéről is.

Első díjat nyertek saját korosztályukban Niculescu Stefan Cristian Bukarestből, Maria Irina Savu Segesvárról, Miruna Ciurtin szintén Bukarestből, Cristiana Dragoş-Roman Kolozsvárról. A Bartók Béla különdíjat a kézdivásárhelyi Beján Norbert érdemelte ki, a román zene különdíját, valamint a verseny fődíját szintén Cristiana Dragoş-Roman kapta, aki a zsűri szerint messze meghaladta korának tehetségeit, hiszen az általa bemutatott versenyprogram a líceumi kategóriában is megállná a helyét.

A Vaskertes Iskola zenetagozatának zongora szakos tanárnője úgy véli, az intézmény egy igen nagy piros pontot érdemel azért, hogy egy ilyen színvonalas rendezvénynek adott otthont, ugyanakkor a kulturális jelleg mellett a turisztikai haszon sem elenyésző, hiszen több mint száz idegen ismerkedett meg Gyergyószentmiklóssal, akik úgy vélik, máskor is szívesen visszatérnek a kisvárosba.

A rendezvény szervezői Gyergyószentmiklós Polgármesteri Hivatala, Vaskertes Általános Iskola, Klavier Art Egyesület, Tarisznyás Márton Múzeum és a Gyergyószentmiklósi Művelődési Ház. Fő partnerek a bukaresti George Enescu Nemzeti Múzeum, Székelyföldi Filharmónia, Árkos Kultúrközpont, Kovászna Városi Kultúrotthon és a gyergyószentmiklósi Astoria Szálló.

Kimaradt?