Kuriózum Nagyváradon: gyergyószárhegyi képek tárlata

A Gyergyószárhegyi Barátság Alkotótelepen készült, onnan „száműzött” festmények közül ötvenet láthat a nagyváradi közönség vasárnap óta.

A fennállásának 40. évébe lépett szárhegyi alkotótábor történetének első évtizedében készült képekből összeállított kiállítást vasárnap délután nyitották meg a Körösvidéki Múzeum volt székhelyén, a váradi római katolikus püspöki palotában a Festum Varadinum rendezvénysorozat keretében.

Aurel Chiriac, a Körösvidéki Múzeum igazgatója üdvözlő beszédében kiemelte, hogy már a tábor elnevezése, a „barátság” is sokatmondó, az alkotások pedig negyven éve után is időtállóak.

Szilágyi Aladár közíró felidézte , hogy 2013-ban Dél-Koreából kapott meghívást és bekerült az izgalmas helyek világkatalógusába az 1974-ban alapított művésztelep. Mint ismeretes, a telep életében a közelmúltban drámai változás állt be, a legveszélyeztetettebb helyek katalógusába is bekerülhetne, hiszen a Lázár-kastélyból és a Ferences -kolostorból közel kétezer műalkotást kellett „kimenekíteni”, mikor is az örökösök és a megyei tanács közötti vita miatt felszámolták a művésztelepet. Nagyváradra ötven alkotást hoztak el, többek között Gaál András és Márton Árpád, az alapítók munkáit, Balla József, Nagy Pál, Mircea Dumitrescu és Teodor Moraru műveit, a váradi alkotók közül pedig Hora Coriolan, Kristófi János és Jakobovits Miklós munkáit is láthatja a közönség.

Ujvárossy László, a tárlat kurátora elmondta, hogy speciális és megtisztelő feladat volt kiválogatni a tárlat anyagát, hiszen több téma is felmerült, ugyanakkor figyelembe kellett venni a szállíthatóságot és azt is, hogy a Körösvidéki Múzeum is helyhiánnyal küzd. A kurátor ugyanakkor arra is figyelmeztetett, veszélyes, ha a művészet elveszíti a megbecsülését, és hogy a Szárhegyen készült, helyspecifikus alkotások másutt nem érvényesülhetnek ugyanúgy, mint eredeti helyükön. A helyhiány említésére Aurel Chiriac elmondta, hogy tudomása szerint jövőre új székhelyére költözhet a váradi múzeum.

Ferenc Zoltán művészeti tanácsadó szerint a kiállítás kuriózum, hiszen a jelenleg Váradon látható művek – egy szebeni kiállítást kivéve – „nem mozdultak ki” a Szárhegyről, és köszönetet mondott azért, hogy a jelenlegi kellemetlen helyzetben is helyet kaptak az alkotások Nagyváradon. A gyergyószárhegyi művésztelepen készült képeket a tervek szerint június elejéig láthatják Nagyváradon.

Kapcsolódók

Kimaradt?