Egy egész város küzd egy kisgyerek életéért

Egyre többen kapcsolódnak be abba a gyűjtési akcióba, amely az életéért küzdő gyergyószentmiklósi lakhelyű Cuptor Petru Rareş négy éves kisgyereket segíti. Heteken át tartó intenzív terápiát igénylő ápolás után a beteg kisgyereket szerdán szállították át a marosvásárhelyi kórház gyerekosztályára, ahol már az édesanyja is mellette lehet.

Rareş agyhártya-, agyvelő-, fültőmirigy-, arc- és homloküreg-gyulladással több mint hat hete került a marosvásárhelyi klinikára. Lélegeztetőgép éltette, több agyérgörcs érte, jelenleg mint egy újszülött, nem képes kontroll alatt tartani a nyelését sem, de hallása, látása sem működik. Ha a további kezelések által visszatérnek az alapvető reflexei, egy gyulafehérvári magánklinikán kezelnék. A rehabilitáció azonban 130 lejes napi költséggel jár, ezt fedezni a család önerőből nem tudja.

„Eddig mindenkitől azt kértem, naponta mondjanak egy imát a fiacskámért. Sokan megróttak, hogy reklámozom a gyermekem betegségét. Most már az ima nem elég, pénzt kell kérjek, és kérek akkor is, ha koldusnak neveznek. Szeretnénk bár egy kicsit visszakapni a gyermekünkből. Bár annyit, hogy felismer, és ránk mosolyog” – mondta az édesanya, Cuptor Rita.

Nagyon sokan fogtak össze

A család baráti társasága több mint 2000 lejjel, pedagógusok és Rareş óvodás csoporttársainak szülei szinte ugyanekkora összeggel, a szárhegyi egyházközség 300 lejjel támogatta már a fiatal szülőket és további segítségre is van ígéret. Gyergyószentmiklósi, szárhegyi üzletekben adománydobozokban várják a jószándékú felajánlásokat. A kisfiú egészségéért lép színre a gyergyószentmiklósi HalVirág Bábszínház: közösen az Együtt Szárhegyért Egyesülettel jótékonysági bábelőadást tartanak Mi van a ládikóban? címmel, március 16-án, 17 órától a gyergyószárhegyi kultúrház nagytermében.

A felajánlott adományok a Cuptor családot illetik majd. A közösségi portál Közösen Gyergyószentmiklósért csoportja is szervez adománygyűjtési akciót: a Vaskertes iskola közelében pénteken 12-13 óra között, szombaton 10-től 13 óráig a Limpex kávézóban várják a segíteni akarókat. Az összegyűlt pénzt vasárnap adnák át a Cuptor családnak.

Jótékony sport a kisgyerekért

Gyergyószentmiklóson a teremfoci és a hoki csapatok is emberségükről adtak bizonyságot: az Inter teremfocicsapat tagjai jótékonysági bajnokságot terveznek, mindezek előtt a szurkolóktól kapott eddigi adományokat is kézbesítik a szülőknek. 

A Progym és a HSC Csíkszereda hétvégi barátságos mérkőzésének bevételét ajánlja fel Rareş számára: a piros-fehérek több dedikált mezt, a klubvezetés pedig hokis relikviákat ajánlott fel, amelyek tombolán keresztül lesznek kisorsolva. A Progym – HSC Csíkszereda mérkőzés szombaton, 17 órától kerül megrendezésre.

Cuptor Petru Rareş szülei a 0742-844718-as telefonszámon is várják a támogatók jelentkezését, köszönettel fogadva az adományokat. Bankszámlaszám: RO16RZBR0000 0600 1433 0109 Raiffeisen Bank, Agenția Gheorgheni – Cuptor Rita.

Kimaradt?