Már ünnepi a hangulat a kolozsvári magyar színházban

Március 27-én, azaz holnap ünneplik világszerte a Színház Világnapját, a Kolozsvári Állami Magyar Színház azonban már ma ünnepi a levegő. A belépőt a földszinti előcsarnokban Brett Bailey dél-afrikai drámaíró-rendező üzenete fogadja két nyelven, románul és magyarul. A bejárat közelében egy, az intézmény jellegétől kissé távoli tárgy vár szállításra: pingpongasztal, holnap ugyanis bajnokságot szerveznek a Bulgakov Kávéházban, amelyre színészek és újságírók, művészek és rajongóik egyaránt benevezhetnek.

Az intézmény emeleti előcsarnokában Café Színházat rendeztek be, ahol szerdán reggeltől délutánig a műsorról már levett, de emlékezetes és egykor közönségkedvenc előadások videofelvételeit vetítik. Két előadás között – szintén felvételről – a társulat művészei vallanak a színházról, ars poeticáról. Ugyanezeket az üzeneteket sűrített formában a látogatóknak felkínált süteményekbe szúrt, apró zászlók is hirdetik.

Carmencita Brojboiu díszlet- és jelmeztervező az utolsó simításokat végzi Getting Real című kiállításán, amely az ünnepnapon, csütörtökön 13 órakor nyílik meg hivatalosan a félemeleti előtérben.

Szerdán este 7-től színészek főznek az igazi ínyenceknek a VIA étteremben, csütörtökön pedig érdemes a nap bármely órájában a sétatéri színház felé nézni: nem lesz hiány gyermekfoglalkozásokban, kulisszalátogatásban, Györgyjakab Enikő színésznő mozgás-workshopot tart, délután 3-tól pedig nyílt próbára is be lehet kukkantani. A színházi világnap teljes programja itt megnézhető.

 

Café Színházzá változott az emeleti előcsarnok. Éppen a Jákobi és Lájdentál című vígjátékot vetítik. Fotók: T. Koós Imola Az üzenetekkel tűzdelt sütemények hamar elfogytak - a gondolatok azonban megmaradtak.  Plakát hirdeti a színészek zenekarának csütörtök esti koncertjét. Háttérben a már előkészített pingpongasztal: holnap bajnokság lesz. Fotók: T. Koós Imola Idén Brett Bailey dél-afrikai drámaíró-rendező fogalmazta meg üzenetét a színházi világnapon.  A kopasz énekesnő 1992-es bemutatója mérföldkő volt a kolozsvári színház - és közönsége - számára. Szerdán az előadás felvétele  sokakban indított el nosztalgiahullámot. Testi-lelki-szellemi táplálék, a szó legszorosabb értelmében.  Carmencita Brojboiu

Kapcsolódók

Kimaradt?