Színházi világnap Szatmárnémetiben: antihősök Himnusza

A Schwajda György Himnusz című darabja alapján készített nagysikerű stúdió-előadásával ünnepli idén a színházi világnapot a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata. A bérletszünetben megtekinthető előadásra 2014. március 27-én, 18 órától kerül sor az Északi Színház Ács Alajos stúdiótermében.

Mint minden évben, a társulat idén is megosztja nézőivel a világnapi üzenetet, és előadás előtt Brett Bailey dél-afrikai drámaíró, díszlettervező, rendező kifejezetten erre az alkalomra írott gondolatait hallgathatják majd meg az egybegyűltek az egyik színész tolmácsolásában. Mint tudjuk, a Nemzetközi Színházi intézet minden évben egy, nemzetközi szinten elismert, jelentős színházi szereplőt kér fel a világnapi gondolatok megfogalmazására. Legelső ízben 1962 tavaszán hangzott el színházi üzenet, amelyet akkor Jean Cocteau francia költő, író, festő, színész, zeneszerző és filmrendező fogalmazott meg, és amelyet abban az évben több mint húsz ország színpadán olvastak fel. Ez a szám azóta folyamatosan emelkedik, és évente egyre több színházi műhely kapcsolódik be a programba.

A Himnusz (vissza)fejlődéstörténet, amely egy végletekig lecsúszott család életén keresztül kínál alternatívát a hétköznapok túlélésére, lehetséges megoldásokat a személyközi konfliktusok kezelésére, vagy elviselhetővé tételére. A házaspár élete keservesen groteszk, de mégis működő rendszer szerint zajlik, amelyben mindennek értelme van: a szemét pénzre váltható, a pénz fél deci alkoholra, az alkohol örömre vagy tombolásra: megtisztulásra, de legalábbis feszültség-levezetésre. Nyomorúságos, de szeretettel teli életük akkor vesz hirtelen fordulatot, amikor a társadalmi szolidaritás, a maga kegyetlen szenvtelenségével, érzéketlen jóakarásával „segítségükre siet”. Ők ketten pedig megkísérlik a lehetetlent: megőrizni az emberi méltóságot, emelt fővel felállni az utolsó utáni pillanatban is. A Himnusz hősei antihősök, akik folyamatosan haladnak a szakadék felé, és egy idő után már észre sem veszik, hogy csak összekapaszkodva, egymást kiegyensúlyozva kerülhetik el a zuhanást.

A Harag György Társulat produkciója alapszövegéül szolgáló dráma a kortárs szerző legtöbbet játszott, legnépszerűbb darabja. A társulat alapításának hatvan éves évfordulójára szervezett ünnepi rendezvénysorozat keretében, 2013. október 5-én, pénteken 17 órától bemutatott produkciót Csiki Zsolt vitte színre, szereplői pedig Gaál Gyula és Gál Ágnes. A Himnusz díszleteit a rendező, Csiki Zsolt tervezte, a jelmezek Szabó Anna munkáját dicsérik, az előadás ügyelője és súgója Dobos Kata.

Jegyek 12 lejes egységáron a színház Horea úti jegypénztárában, hétköznap 10 és 17 óra között, vagy előadások előtt egy órával válthatók. Bővebb információkért a 0261-712106-os telefonszámon, illetve a szervezes@harag.eu e-mail címen lehet érdeklődni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?