Készülnek a társulatok a színházi világnapra

Március 27-e a Színház Világnapja, 1978-tól a világ valamennyi országában üzenettel köszöntik a színházban, színházért dolgozókat és Thália kedvelőit. A napra az erdélyi társulatok is teljese erőbedobással készülnek: Kolozsváron két napon át, 26-án és 27-én színész és változatos rendezvénysorozattal kedveskedik közönségének a Magyar Színház, Sepsiszentgyörgyön utcaszínházzal, színészek jelmezes, kerékpáros felvonulásával és színészzenekar koncertjével ünneplik idén a színházi világnapot.

1957. március 27-én volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. 1961-ben a Nemzetközi Színházi Intézet bécsi közgyűlése által elfogadott határozat alapján e napon van a SZÍNHÁZI VILÁGNAP. A Nemzetközi Színházi Intézet 1975. évi kongresszusa úgy határozott, hogy 1978-tól a világ valamennyi országában üzenettel köszöntsék e napot. A színházi világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását. Ezen a napon köszöntik a színészeket. (jelesnapok.oszk.hu)

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata csütörtökön 20.30 órakor színészportré-kiállítással ünnepli a Színházi Világnapot a színház nagytermi előcsarnokában. A fotók Incze István AFIAP fotóművész munkái, a kiállítást pedig Barabási Tivadar színész és Gyarmati Éva, a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatója nyitja meg. A világnapi üzenetet a társulat legifjabb tagja, Boros Csaba színész olvassa fel a kiállítás megnyitóját követően.

A jeles nap alkalmából műsorra tűzött előadás Alekszandr Szuhovo-Kobilin Tarelkin halála című tragikomédiája Tufan Imamutdinov rendezésében, amely 21.00 órakor kezdődik a Nagyteremben. Az előadásra érvényes a Harag György egyetemista bérlet, a fennmaradó helyekre jegy váltható.

Nagyváradon 26-án, szerdán a 17 órakor kezdődő Szigligeti című előadás előtt Hunyadi István színművész olvassa fel a világnapi üzenetet, az előadást követően pedig közönségtalálkozóra kerül sor a zsöllyében az előadás szereplőivel.

Kolozsváron már kedden, március 26-án megnyílnak a kapuk, lehet régi előadások videofelvételeit nézni, lesz gyermekprogram, workshop, kiállítás, aki pedig mindenhol, mindenben a színházban látott jeleneteket véli fölfedezni, fotón megörökítheti és beküldheti a látottakat. Részletes program itt.

Sepsiszentgyörgyön utcaszínházzal, színészek jelmezes, kerékpáros felvonulásával és színészzenekar koncertjével ünneplik idén a színházi világnapot. A háromszéki megyeszékhely színházai március 27-én, egész napos rendezvénysorozattal kapcsolódnak a sepsiszentgyörgyi önkormányzat által meghirdetett Játék évéhez, így a színházi világnapon a Tamási Áron Színház, az Andrei Mureşanu Színház, az M Studio Mozgásszínház, a Cimborák Bábszínház közösen hívják fel a figyelmet a színházművészet fontosságára. A színházi világnap mindenkori üzenete egybeesik a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa program stratégiai célkitűzéseivel -  vallják a kezdeményezők.

Mint arról beszámoltunk: 2014-ben, a Játék évében Sepsiszentgyörgyön a színház, az előadóművészetek kapnak kiemelt figyelmet. A színházi világnapon Sepsiszentgyörgy iskoláiban színészek olvassák fel a Nemzetközi Színházi Intézet idei üzenetét. Emellett a Cimborák Bábszínház megnyitja kapuit és várják olyan érdeklődő kicsik és felnőttek jelentkezését, akik be szeretnének nézni a kulisszák mögé is. Ugyanaznap a sepsiszentgyörgyi színészek jelmezbe öltözve, biciklin vonulnak fel a városba, hozzájuk bárki csatlakozhat majd. Természetesen a magyar és román társulat különböző előadásait is meg lehet tekinteni, de lesz még éjszakai szabadtéri bábelőadás, és sokak örömére ismét színpadra lép a színészzenekar, azaz a Tesztoszteron Zenei Alakulat.

Különleges rendezvénysorozattal várja közönségét a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen működő Stúdió Színház is március 27-én, a Színházi Világnap alkalmából: Tompa Klára „A lélekmozi. A játékos-játszmázó színész öngyötrő diskurzusa” című könyvének bemutatójára március 27-én 17 órától kerül sor a Stúdió Színház előterében. A színész-tanár Tompa Klára doktori disszertációjának könyv-változata a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem UArtPress kiadójánál jelent meg, a Communitas Alapítvány támogatásával.  A színészi alkotómunka elméleti és gyakorlati vetületeiről szóló könyvet a szerző elsősorban mindenkori tanítványainak ajánlja. A kötetet méltatják Kovács Levente és Gáspárik Attila egyetemi professzorok.

Harsányi Zsolt intézetigazgató 19 órától tolmácsolja Brett Bailey, dél-afrikai drámaíró színházi világnapi üzenetét a közönségnek. Az üzenet felolvasása után a Szerelem című produkciót mutatják be, a végzős magiszteri színészosztály hallgatóinak előadásában. Barta Lajos színművét az illúzióvesztés bonyolult lelki folyamatainak hiteles, groteszk és az emberi esendőség iránti mély empátiáról tanúskodó ábrázolása teszi a mai közönség számára is érdekfeszítően aktuálissá.

Az előadást követően közönségtalálkozóra kerül sor a Stúdió Színház előcsarnokában. A beszélgetést, melyen részt vesz Sebestyén Aba, az előadás rendezője is, Harsányi Zsolt vezeti.

Kapcsolódók

Kimaradt?