Marosvásárhelyi megemlékezés Kós Károlyra és Koós Zsófiára

Szépet álmodni, nagyot akarni: ez a címe annak az emlékestnek, amely során a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Magyar Karának szervezésében kiállítás, beszélgetés, színházi előadás és filmvetítés keretében emlékeznek Kós Károlyra és lányára, Koós Zsófia színésznőre.

2014. február 27-én, csütörtökön délután 18 órakor a marosvásárhelyi Stúdió Színházban (Köteles Sámuel utca 6 sz.) kerül sor a című – Kós Károly életművét és Koós Zsófia színésznői karrierjét felidéző rendezvényre. A várja a rendhagyó esemény résztvevőit.

Az „erdélyiség”, a transzilvanizmus alapgondolatának körülírására elsőként Kós Károly tett kísérletet 1920-ban közreadott Kiáltó szó című híres röpiratában. Később, 1929-ben írja: „Ezer esztendő alatt Erdély földjén megtörténik az a gyönyörű csuda, hogy három nép és három kultúra éli életét úgy egymás mellett, hogy mindhárom megőrzi – mert megőrizheti – a maga külön való egyéniségét, de amellett közös és minden környező néptől idegen és rokon néptől és kultúrától elütő karaktert is veszen fel.” Kuncz Aladár szintén a „nemzetek, vallások, világszemléletek, népi szokások, társadalmi osztályok és külső hatalmi érdekek bölcs és eszes kiegyensúlyozásában” látja a transzilvanizmus lényegét. Kós Károly a konstruktív erdélyiség emblematikus alakja, aki saját választásával többszörösen kiállt a szülőföldön való boldogulás, az erdélyi identitás nyílt vállalása mellett.

Az est folyamán megtekinthető a budapesti Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Alma és fája – színházi metszéspontok című vándorkiállítása. Koós Zsófia, Kós Károly lánya, több mint három évtizedes kiemelkedő színművészi tevékenysége mellett az 1946-ban Kolozsváron induló Színművészeti Akadémia tanáraként ugyancsak az elkötelezett erdélyi szellemiségnek volt kiváló képviselője. A polihisztor Kós Károly és a színésznő Koós Zsófia emlékét megidéző kiállítást Kötő József színháztörténész nyitja meg.

A több műfajban maradandót alkotó Kós Károly munkásságát Anthony Gall építész méltatja.

Kós Károly Budai Nagy Antal című színművéből részleteket adnak elő a Színművészeti Egyetem hallgatói, Gáspárik Attila osztályvezető tanár rendezésében.

A Kós Károly című portréfilm vetítése előtt Csibi László, a film készítője beszél az alkotás folyamatáról.

Az eseményre a belépés díjtalan. Támogatók: NKA, Kós Károly Akadémia Alapítvány.

Kimaradt?