A magyar közgyűjtemények rendszerezéséről egyeztettek

Megbeszélést tartott pénteken Kolozsváron az erdélyi magyar közgyűjtemények gyűjtési területének összehangolásáról az RMDSZ kezdeményezésére létrejött Kulturális Autonómia Tanács (KAT) és az Erdélyi Múzeum Egyesület (EME) – számolt be szombaton az RMDSZ sajtóiridája.

A magyar többségű döntéshozatal alá tartozó múzeumok, könyvtárak, felsőoktatási intézmények, és egyházi levéltárak képviselőivel folytatott egyeztetés célja egy olyan, minden területet lefedő intézményi gyűjtési kör létrehozása, amely megoldást jelent az erdélyi magyarok szellemi hagyatékának megőrzésére, jövőjének biztosítására.

,,Sajnos nagyon sok olyan – elsősorban levéltári jellegű – hagyaték található Erdély-szerte, amelynek jövője bizonytalan. A közvélemény számára nem egyértelmű, hogy a különböző jellegű hagyatékok elhelyezése hol biztosítja azok megőrzését, szakszerű tárolását, feldolgozását, kutathatóvá tételét, ezért egyre többen magyarországi elhelyezésében gondolkodnak” – hangsúlyozta Székely István, a KAT elnöke, hozzátéve: több olyan esetről is tudomásuk van, amikor egyik-másik intézmény – elsősorban helyhiány, vagy a gyűjtési terület különbözősége okán – visszautasította az örökösök értékes felajánlását.

,,A tanácskozást egy hosszabb egyeztetés első lépésének szántuk, amely során kitértünk az erdélyi nagyvárosok intézményeivel való együttműködésre, a levéltári hagyatékok digitalizálására, a fondjegyzékek összeállításának nehézségeire” – fejtette ki Székely István, majd elmondta: elkezdték a gyűjtési területek pontosítását, amellyel kapcsolatban az okoz gondot, hogy a múzeumok jelentős része egy-egy régió teljes lefedésében gondolkozik, és nem valamely szakterület összerdélyi gyűjtésében.

,,Jelenleg is vannak szakosodott intézmények: az EME a tudományos jellegű hagyatékokat gyűjti, az EMKE az irodalmi jellegűeket, Székely Nemzeti Múzeum új részleget hozott létre az 1945 utáni kortárs és modern erdélyi magyar képzőművészet összegyűjtésére. Halaszthatatlannak tűnik az 1989 utáni kiadványokat teljességgel gyűjtő könyvtár létrehozása, jelenleg esetleges a természettudományi jellegű hagyatékok fogadása” – fogalmazott a KAT elnöke. 

Kimaradt?