Katalin napja: valami vége, valami kezdete

November 25-e Katalin napja, ehhez a dátumhoz rengeteg népszokás, varázslás, időjóslás kötődik. A magyar kultúrában az egyik legismertebb névünnep, valószínűleg az éves naptárban elfoglalt helye miatt is: ekkor valami (az őszi munkák, a bálok, mulatságok időszaka) véget ér, és elkezdődik a karácsonyra való készülődés.

Katalin napján hajtották ki utoljára a csordát, és ekkortájt rendezték az év utolsó lakodalmát, táncmulatságát is. Katalin-nap után már az adventi időszakra készülődtek.

Szerelmi varázslások napja is, például az eladó lány egy gyümölcsfa (máshol orgona) ágát vízbe tette, s ha az karácsonyig kivirágzott, azt jelentette, hogy a lány következő évben férjhez megy.

Különböző mondókák utalnak arra az általános népi megfigyelésre, hogy ha Katalinkor enyhe, esős idő van, akkor hideg, havas lesz a karácsony – és fordítva: „Ha Katalin kopog, karácsony locsog.” „Ha Katalin szépen fénylik, a karácsony vízben úszik” stb.

Számos helyen dologtiltó nap volt november 25-e, főleg a kerekek forgásával kapcsolatos munkák voltak tilosak, ugyanis Alexandriai Szent Katalint kerékbe törték (ő a molnárok, kerékgyártók védőszentje is). Sok településen leálltak Katalin-napkor a malmok, kendergyárak, sőt, néhol még a szekereket sem használták, hogy egyetlen kerék se forogjon.

Noha az egyiptomi-görög eredetű Katalin (Aikateriné vagy Aeikatherina) jelentése nem egyértelmű, világszerte ismerik és használják: szentek, történelmi személyiségek és uralkodónők neve. A név gyakoriságát jól érzékelteti, hogy például az asszonyait sűrűn váltogató VIII Henrik angol király 6 felesége közül hármat Katalinnak hívtak.  Magyarországon a keresztes hadjáratok óta az egyik legkedveltebb női név – különböző változataival, pl Kitti, Karin, Kata, Katrin stb.

A magyar irodalomtörténet kiemelkedő alakja Árva Bethlen Kata írónő (1700-1759), aki korára egyáltalán nem jellemző őszinteséggel írt boldogtalan házasságáról, és 13 gyermeke mellett még arra is futotta energiájából, hogy Bod Pétert külföldön taníttassa.

Néhány híres Katalin a magyar nyelvterületen és a nagyvilágban: Karády Katalin színésznő, Dobó Kata színésznő, Gémes Katalin operaénekesnő, Medici Katalin, Nagy Katalin cárnő, Árpád-házi Katalin, Brandenburgi Katalin, hogy a Katalin nevű hollywoodi sztárok hosszú sorát ne is említsük. A név a britek körében sokadik reneszánszát éli, mióta a királyi család a polgári származású, de annál közkedveltebb Kate Middleton-nal gazdagodott, aki ráadásul anyakirálynő is lesz valamikor (kisfia, György herceg a harmadik a brit utódlási sorrendben). 

Kimaradt?