Saját és városuk gyerekkorát élhették újra az Ariel Napok résztvevői

Az egykori zsidó kultúrházba történő, tavalyi átköltözése óta az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház másodszor szervezett miniévadot Ariel Napok címmel, amikor a gyerekeknek és felnőtteknek szóló magyar illetve román nyelvű produkciók mellett kiállítással, előadással, beszélgetéssel várta a közönséget.

A rendezvénysorozat célja, ahogy azt Gabriel Cadariu megfogalmazta, a színház közelítése volt a nézők felé, bemutatása mindannak, ami falai között zajlik. Minifesztivál, hogy aki lemaradt valamelyik előadásról, bepótolhassa, illetve, hogy részt vehessen egy jó hangulató beszélgetésen, ihasson egy kávét az első emeleti előtérben berendezett kultúrkávézóban, esetleg belelapozzon valamelyik kiadványba a felső szinten található Góg könyvesboltban.

Az Ariel ma már nem csupán bábszínház, nem csupán a legkisebbekhez szól, hanem a kamaszokat, valamint a felnőtteket is próbálja megszólítani. Ezt a célt szolgálta az Élőkönyv Színpad rendezvénye is, ahol Király István Attila rendező, projektvezető Spielmann Mihály történésszel, Marosvásárhely egyik legtájékozottabb kutatójával beszélgetett. A város kezdeteivel, a régmúlt felidézésével indult a beszélgetés, majd sorra következtek Marosvásárhely kulturális sajátosságai, az ezeket meghatározó és alakító gazdasági, társadalmi körülményei, történelmi eseményei, a „mártírváros” címke kapcsán a különböző csapások, természeti, gazdasági, háborús traumák felsorolása, a korszakok lenyomatai, Bernády György civilizációs törekvései, az 1945 utáni művelődési élet, majd az 1975 után elkezdődő leépülés.

A beszélgetésbe bekapcsolódott a közönség is, amelyből egyesek a jelenre voltak kíváncsiak, annak fejleményeire, míg mások a rég- vagy a közelmúlt hangulatát szerették volna felidézni.

Vasárnap délelőtt újból bemutatták a legkisebbeknek szánt Barabás Olga-rendezte Állatkert című előadást, amely gyerekdalokkal, állatfigurákkal, közös játékkal szólította meg a közönséget. Vasárnap este a szintén Barabás Olga által színpadra állított,felnőttelőadással zárta minifesztiválját az Ariel: Puskás Győző a Henry Sugar barátja című produkciót vitte színre.

Az Ariel Napok a 100 éves Kultúrpalota tiszteletére szervezett ünnepi rendezvénysorozat részét képezte.

Kimaradt?