Új színházat alapítottak Marosvásárhelyen

Erdély-szerte szándékozik bemutatni előadásait a régió legújabb színháza, a Spectrum. A Marosvásárhelyen alapított új társulat a görög tragédiáktól a kortárs művekig az előadások színes skáláját szeretné felvenni műsorába.

Rendkívül fontos vállalkozás jött létre Marosvásárhelyen, egy olyan kezdeményezés, amely a város kulturális életében új színfoltot jelent – jelentette ki Kovács Levente rendező, a Spectrum Színház egyik alapító tagja a társulat hétfői sajtótájékoztatóján.

„Ha a lakosság számához viszonyítjuk, akkor világelsők vagyunk, mert sehol nincs ennyi színház a lélekszámhoz arányítva, mint Marosvásárhelyen. Ezért is megérdemel minden támogatást ez a kezdeményezés” – fogalmazott Kovács Levente.

A kezdeményezést a Vim Spectrum gyógyszergyár támogatja, amely tulajdonosának felesége Török Viola rendező. A házaspár úgy véli, van jövője a kulturális kezdeményezésnek, A Spectrum Színház ugyanis nem fog Vásárhelyre szorítkozni, hanem Erdély különböző településeire is szeretné elvinni az előadásait, amelyek között a görög drámától a kortárs színpadi művekig minden lesz.

Három évvel ezelőtt Mikházán, a Csűrszínházban, a Vérnász elkészítése revelációt jelentett Török Viola számára, aki felismerte azt, hogy lehet színházat csinálni, ha van kinek, kivel és van hol. „A Vérnász és az azt követő produkciók szűkebb pátriánk lelkiségét tükrözik. Ettől kaptunk kedvet, hogy ne csak nyáron, de télen is olyan előadásokat készítsünk, amelyek e közösségnek szólnak. Azt a gondolat- és érzésvilágot tükrözze, amelyben élünk” – fogalmazott Török Viola, aki szerint csak hittel és lelkesedéssel érdemes színházat csinálni.

„Be akarjuk bizonyítani, hogy a népzene és néptánc jól összeegyeztethető a színházzal, annak ellenére, hogy mára már eltávolodtak egymástól” – fogalmazott a rendező.

Szélyes Ferenc, egy másik alapító arról beszélt: fantasztikus érzés színházat alapítani. „Az ember megfiatalodik, szinte újjászületik. Ezt érzem én is most” – fogalmazott Szélyes, hozzátéve, hogy az új színház nem a többi ellenében fog beindulni és nem azért, hogy megmutassa, hogy így kell színházat csinálni, hanem kiegészíti a már meglévőket.

Az alapítók közül Ritziu Ilka-Krisztina fiatal színművész válaszolt arra a kérdésre, hogy miért vállalta a felkérést. Elmondta, a színművészeti egyetemet végezte, természetes tehát, hogy színházban akar dolgozni. Örömmel fogadta a lehetőséget, azt, hogy két társával, Kinda Szilárddal és Faragó Zénóval alapállású színészei lehettek az új intézménynek.

Benő Barna, a Bekecs Táncszínház vezetője lett a Spectrum Színház igazgatója. Elképzelése szerint táncszínházi előadásokat is beiktatnak majd a repertoárba. Az előadásokhoz a Bekecs Táncszínháztól szerződtettek táncosokat, akik szintén állandó tagjai lettek a színháznak. Állandó dramaturg Sántha Júlia, fény-és hangtechnikus Móréh Zsolt, bedolgozó Szabó Róbert zenei munkatárs.

Az első bemutatóra november 14-én, jövő csütörtökön kerül sor a Művészeti Egyetem Stúdió színházában. Henrik Ibsen  A nép ellensége című darabot Török Viola rendezi, színre lép Kinda Szilárd, Ritziu Ilka-Krisztina, Tatai Sándor, Nagy István, Faragó Zénó, Kovács Levente és Kárp György.

A darabban ma is aktuális témáról van szó, egy fiatal orvos kálváriájáról. Ugyanakkor a színházcsinálás problémáját is feszegeti, úgynevezett színház a színházban.

Török Viola elmondta, egyelőre a Stúdió színházban lépnek fel, de sikerült 15 évre kibérelni a főtéren a volt Ifjúsági mozi épületét, jelenleg a mészárosok céhe tulajdonát, ahol hamarosan megkezdik a felújítási munkálatokat és a tervek szerint a tavasztól az lesz a Spectrum Színház állandó székhelye, előadóteremmel, öltözőkkel, előcsarnokkal, jegypénztárral, büfével.

Novemberben három előadásra várják a nézőket, 14-én, 24-én és 25-én, valamint Sepsiszentgyörgyön 28-án.

Diákok és nyugdíjasok számára egy jegy ára 8 lej, aktív felnőtteknek 15 lej. A Stúdiószínház jegypénztárában, de telefonon, facebookon, emalien is lehet foglalni.

Kimaradt?