PSD-s képviselő: Romániát mocskolja be A gyermek fekvése című film

Aggodalommal töltött el egy szociádemokrata (PSD) képviselőt minden idők egyik legnagyobb nemzetközi visszhangját kivívó román filmje, A gyermek fekvése ("Poziţia Copilului"). A vaslui-i honatya a román parlament pulpitusáról tette fel az őt marcangoló kérdést: Vajon nem azért díjazták Berlinben Arany Medvével a filmet, mert az Romániát és a román népet mocskolja be?

A gyermek fekvése egy felnőtt korú, de anyja majomszeretete miatt személyiségzavaros férfi néhány napját mutatja be, aki egy országúti hőzöngésben halálra gázol egy 14 éves gyermeket. Szülei, főleg anyja mindent megtesz, hogy megmentse fiát a rá váró büntetéstől. A film a krízishelyzetben felszínre törő valódi problémák és személyiségek bámulatos lélektani érzékkel bemutatott fejlődéstörténete, amely hitelességével juttatja el a nézőt a katarzisig. Az európai filmes szakma figyelmét valószínűleg húsba vágó őszinteségével ragadta meg, ezért is kapta meg idén ez az alkotás a Berlini Filmfesztiválon a fődíjat: az Arany Medvét.

Mindez azonban nem hatotta meg Victor Cristea képviselőt, aki a művészek jogállásáról szóló vitán kért szót és kifejtette, hogy Călin Peter Netzer filmje a román népet kulturálatlannak állítja be, hírnevét bemocskolja és gúnyt űz a román közpoktatásból. Mint mondta, hajszál híján kiment a moziból, amikor meghallotta, hogy a film szereplői milyen csúnyán káromkodnak. „Ez nem szép dolog” – állapította meg a szociáldemokrata politikus, mert még azt fogják hinni, hogy minden romániai családban így beszélnek.

„Ezért adunk pénzt a művésznek? Hogy bemocskoljon minket és műveletlennek állítson be?” – tette fel a kérdést Victor Cristea a román parlamentben. A honatya gyanúja szerint a film csak azért kapott Berlinben elismerést, mert alkalmat ad a külföldieknek arra, hogy kigúnyolják a romániai oktatást.

 Ada Solomon, a film producere azt nyilatkozta: nem érti, mi köze A gyermek fekvése című alkotásnak a román közoktatáshoz, hisz nem gyermekeknek készült, sőt, kifejezetten korhatáros a film.

"Jobban oda kell figyelnünk. Én tudom, hogy az Alkotmány biztosítja az önkifejezés jogát, de az önkifejezés a munka gyümölcse kell hogy legyen. Nekünk Európában az intelligenciánkat kell értékesítenünk, nem a káromkodásainkat. Nem azért megyünk Európába, hogy azokat is megtanítsuk káromkodni!” – így szólt a képviselő érvelése, aki azt mondta, jobb lenne a romániai diákok nemzetközi tantárgyversenyeken elért eredményeire koncentrálni, nem pedig csúnya szavakat használni egy filmben, mert még azt fogják hinni nyugaton, hogy ez a megszokott hangnem a román családi körökben.

 Victor Cristea egyébként Vaslui polgármester volt 16 éven keresztül (1992-től 2008-ig), jelenleg a parlament oktatásért, tudományért, ifjúságért és sportért felelős bizottságának titkára.

A gyermek fekvése a román filmgyártás utóbbi 11 évének legsikeresebb alkotása, több mint százezer nézője volt csak az országon belül, és az utóbbi húsz év legnagyobb kasszasikerének számít.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?