Magyar–román filmcsata a 2014-es Oscar-gáláért?

Călin Peter Netzer Berlinálé-nyertes filmjét, a Gyermek fekvését (Poziția copilului) jelöli Románia a legjobb idegen nyelvű filmért járó Oscar-díj versenyében 2013-ban. Erről filmkritikusokból és rendezőkből álló bizottság döntött, írja a Mediafax. Tavaly Cristian Mungiu După dealuri című filmjét jelölték, 2011-ben a Morgent, 2010-ben pedig a Eu când vreau să fluier, fluier-t.

Magyarország az idei legjobb idegennyelvű film kategóriában Szász János A nagy füzet című filmjét nevezi az Oscar-díjért folyó versenybe - közölte a Magyar Filmunió és a Magyar Nemzeti Filmalap.

Szász János (Woyzeck, Witman fiúk, Ópium) a magyar származású svájci írónő Agota Kristof negyven nyelven megjelent kultuszregényéből készült filmje, A nagy füzet (Le Grand Cahier) főszereplője egy tízéves ikerpár, Gyémánt László és András amatőrszínészek lenyűgöző alakításában. A film a második világháború idején egy határszéli faluban a nagymamájuknál nevelkedő és a könyörtelen világban túlélni igyekvő ikerpár megrázó története.

A film illusztris nemzetközi szereplőgárdát vonultat fel. A kilencedik nap és A bukás című német filmekből ismert Ulrich Matthes mellett a dán Ulrich Thomsen (Születésnap, Testvéred feleségét, Egy jobb világ, Ópium), Andorai Péter, Derzsi János, Bognár Gyöngyvér, Kovács Lajos és Tóth Orsi is szerepel az új Szász-filmben. A nagymama szerepében a Jászai Mari-díjas és Kossuth-díjas, Nemzet Színésze címmel kitüntetett Molnár Piroska látható. A filmet az Oscar-jelölt osztrák operatőr Christian Berger fényképezte, akinek kiváló munkásságát Michael Haneke rendezéseiből ismeri a közönség.

A nagy füzet júliusi nemzetközi premierje alkalmával elnyerte a Karlovy Vary filmfesztivál fődíját, a Kristály Glóbuszt.

Az Oscar-díj szabályzata szerint Románia és Magyarország azok közül a román illetve magyar nyelven forgatott játékfilmek közül nevezhet egyet a legjobb idegennyelvű film kategóriában, amelyek 2012. október 1 - 2013. szeptember 30. között megjelennek a hazai moziforgalmazásban.

Amerika leghíresebb filmes megmérettetésén az országok hivatalos nevezései közül az Amerikai Filmakadémia képviselői választják ki január végén az öt jelölt játékfilmet, amelyek végül a legjobb idegennyelvű filmnek járó trófeáért versenyre kelhetnek.

A jelöltek listáját január 16-án hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására március 2-án 86. alkalommal kerül majd sor a Los Angeles-i Dolby Theatre-ben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?