Tíz napos filmkúra a kolozsvári TIFF-en

“Bár nem tudom pontosan, hogy mit is fed, én is mondom, amit mondani szoktak: Kolozsvár tíz napig TIFF-et lélegez” – mondta el Tudor Giurgiu, a 12. kiadásához érkezett Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója pénteken este Kolozsvár főtéren. A tíz napos rendezvényt Pedro Almodóvar Szeretők, utazók (Los amantes pasajeros) című filmjével nyitották meg.

Ötvenhárom országból 190 filmet mutatnak be a TIFF-en, de a vetítésekkel párhuzamosan egy sor járulékos programra is várják az érdeklődőket. Idén már a fesztivál elején, június 1-2-én megejtik a boncidai kirándulást, szombaton spanyol, vasárnap pedig zsidó tematikájú programmal várják az érdeklődőket a Bánffy-kastélyban.

„Az idei fesztivál díszmeghívottja a filmek lesznek” – fogalmazott Mihai Chirilov filmkriktikus, a TIFF válogatóbizottságának elnöke, aki a fesztivál egyedi hangulatát emelte ki. Ugyancsak ez köszönt vissza abból a kisfilmből is, amiben a rendezvény előző kiadásainak meghívottjai – Wim Wenders, Geraldine Chaplin, Claudia Cardinale stb. – lelkendeznek Kolozsvár energiájáról, fiatalosságáról és filmszeretetéről.

Az idei TIFF arca az a Luminiţa Gheorghiu, aki Călin Peter Netzer A gyermek fekvése című filmben nyújtott felejthetetlen alakításával hozzájárult ahhoz, hogy az alkotás az Arany Medve-díjjal térjen haza Berlinből.

A fesztiválmegnyitón jelentették be azt is, hogy együttműködésben a városi tanáccsal augusztusban megrendezik a Kolozsvár színei című rendezvényt, amely a diákok nélküli nyári pangásban kíván életet hozni a kincses városba. Többször is elhangzott, hogy mind a TIFF, mind pedig a járulékos programok fontos részét képezik annak a pályázatnak, amellyel Kolozsvár megnyerte a 2015-ös Európai Ifjúsági Főváros címet, és amellyel pályázni szándékszik a 2021-es Európai Kulturális Főváros címre.

Az idei TIFF-en is - az előző évekhez hasonlóan - lesz magyar nap, szerdán lehet megnézni a magyar filmtermés legújabb alkotásait. A részletes programot a fesztivál honlapján és Facebook-oldalán lehet tanulmányozni.

A péntek esti megnyitónak is volt két-három magyaros mozzanata, előbb a tavalyi felsztiválról készített kisfilmben tűntek fel képsorok az életműdíjjal kitüntetett Töröcsik Mariról, később Visky András, a Kolozsvári Állami Magyar Színház dramaturgja magyarul nyilatkozott arról, hogy mit jelent a városnak a TIFF, majd Tudor Giurgiu fesztiváligazgató Janovics Jenő színházigazgató és filmgyáralapító példájával ösztökélte a kultúra hathatósabb támogatására a mai városvezetőket.

A gazdasági válságra való tekintettel idén drágítottak kicsit a jegyeken: a diákoknak és nyugdíjasoknak 8, elővételben 10, a vetítés napján pedig 12 lejbe kerül egy belépő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?