Indiába megy a TIFF-trófea a mozik városából

Anand Gandhi indiai rendező Thészeusz hajója című filmje nyerte el a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) nagydíját. A 15 ezer eurós pénzjutalommal járó elismerést a rendező hiányában a film magyar hangmérnöke, Erdélyi Gábor vette át, aki szerint Anand Gandhi filmeje életeket, világnézeteket tud megváltoztatni.

A kolozsvári Nemzeti Színház nagytermében az esemény házigazdája, Tudor Giurgiu kijelentette: ami Kolozsváron történik, az maga a csoda. Míg ugyanis más városokban tönkretették, bezárták a mozitermeket, addig a kincses városban ellenkező folyamatnak lehetünk tanúi: felújították a Köztársaság (Florin Piersic) mozit, a Győzelem mozi pedig néhány nappal a fesztivál kezdése előtt kapott digitális felszerelést. A Művész mozi, a Studház is folyamatosan tele volt nézőkkel a TIFF alatt, és ezt sehol máshol az országban nem lehetne megvalósítani.

A kiválóság díját Luminița Gheorghiu színésznő, az életműdíjat a világhírű cseh rendező, Jiří Menzel vehette át a Nemzet Színházban állva tapsoló közönség előtt.

Anand Gandhi elsőfilmes rendező, akiről a TIFF zsűrije úgy nyilatkozott, egy “új, nagy tehetség jelent meg a nemzetközi filmgyártásban.” Mivel nem tudott a TIFF kedvéért Indiából Romániába utazni (“Indiából sajnos vízum szükséges”, magyarázta Giurgiu), a TIFF-trófeát a produkció hang-dizájnere, Erdélyi Gábor vette át Jiří Menzeltől és Luminița Gheorghiutól. “Nagyon sokat tanultam Anand Gandhitól, és habár nem nézek ki indiainak, a szívem mélyén egy kicsit indiai lettem a forgatás alatt. Megváltoztatta az életemet, és az önökét is meg fogja, ha megnézik a filmet” – lelkendezett a művész, akit kétszer is felhívtak a Nemzeti színpadára, mert a TIFF-nagydíjon kívül a Cinelabs által felajánlott, 3500 eurós különdíjat is megkapta az alkotás, a legjobb fényképezésért.

A Thészeusz hajója három, első látásra különálló történeten és szereplőn – egy kísérleti fotográfuson, egy szerzetesen és egy tőzsdeügynökön – keresztül mutatja be napjaink Indiájának színeit, vibrálását. Az alkotás meditációra késztet identitásról, igazságról, szépségről, halálról – így vélekednek róla az ítészek.

Nem hiányozhattak a politikai megnyilvánulások sem a gáláról: Tudor Giurgiu felhívta a közönség figyelmét a csokornyakkendőjére – a TIFF, mondta, a papillon győzelmét jelenti (utalás Horia-Roman Patapievici, a Román Kulturális Intézet éléről egy évvel ezelőtt távozott vezetővel való szolidarizálásra, akinek ikonikus ruhadarabja a csokornyakkendő). Ada Solomon, aki produceri minőségében több díjat is átvett a Nemzeti színpadán, fontosnak tartotta elmondani, hogy sok, most bemutatott román film nulla támogatással készült a minisztérium részéről, például a Román Filmnapok legjobb nagyjátékfilmjeként díjazott "Aici... adică acolo" – "Itt…vagyis ott" (rendező: Laura Căpățână Juller)  című alkotás is. Nem kimondott szavakkal, de a szakma számára egyértelmű utalásokkal bírálták a Ponta-kormányt és a Román Kulturális Intézet (ICR) jelenlegi vezetését amiatt is, hogy támogatás nélkül maradt a Making Waves Fesztivál (a román filmek fesztiválja az Egyesült Államokban).

A közönség rokonsznevét váltotta ki egyeszerűségével és őszinteségével az idei TIFF díszmeghívottja, Jiří Menzel cseh rendező, aki az Életműdíjáról azt mondta: örül, hogy még életében megkapja ezt a díjat. “Három boldog napot töltöttem itt a TIFF-en, nagyon elkényeztettek, ami, koromat figyelembe véve, nagyon jólesett.  Akik a  repülőtéren fogadtak, átadtak nekem egy ajándékcsomagot, abban egy óvszer is volt! Köszönöm, hogy hittek vitalitásomban!” – mondta Az én kis falum, A sörgyári capriccio és az Őfelsége pincére voltam rendezője, a közönség derülésére. Jiří Menzel azt is megjegyezte, rájött, hogy Románia sokkal közelebb van Csehországhoz, mint azt a térkép mutatja. “Számos országban jártam, sok fesztiválon megfordultam, de itt tényleg boldognak éreztem magam” – tette hozzá a világhírű cseh rendező.

 Még nagyobb ováció és hosszabb taps fogadta Luminița Gheorghiu színésznőt, aki a TIFF arca és a kezdő rövidfilmek főhősnője is volt az idén. “Lehengerlő számomra ez a tapsvihar, mint ahogy lehengerlő az elismerés is. Kiválóság? Ez azt jelenti, hogy holnatól nem tévedhetek – ami képtelenség. Éppen ezért megosztom ezt a díjat mindazokkal, akikkel együtt dolgoztam” – mondta A gyermek fekvése és a Fogd a pénzt és fuss című filmek sztárja.

Helybéli magyar alkotó is kapott elismerést. A Román Film Napjai Rövidfilmjeinek kategóriájában dícséretben részesült Felméri Cecília Boldogságpasztilla  című mozija, amiből itt lehet megnézni egy részletet:

https://www.youtube.com/watch?v=VSqFdalruMs

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?