Kolozsvár: zsúfolt évad, neves rendezők és vitatkozás a halállal

Már augusztus 20-án elkezdődtek az előkészületek az új évadra, tehát javában benne vagyunk a munkában – mondta Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója az évad első sajtótájékoztatóján. A társulat kilenc bemutatót készít elő a következő kilenc hónapban, de bővül a járulékos programok (filmportrék, író-olvasó találkozók) kínálata is.

A Stúdióban az utolsó száz méterhez értek A földműves és a halál című, Mihai Măniuţiu által színre vitt előadás próbáival, az előbemutatót vasárnapra, szeptember 8-ára hirdették meg. A Nagyszínpadon Bohumil Hrabal híres regénye, az Őfelsége pincére voltam színpadi adaptációján dolgozik a társulat, Michal Dočekal cseh rendező, a Prágai Nemzeti Színház igazgatójának irányításával. Ennek bemutatója október 16-ára várható.

A következő nagyszínpadi premiert Silviu Purcărete jegyzi, a világhírű román rendező Roger Vitrac Viktor, avagy a gyermekuralom című szürrealista szövegét álmodja  a kolozsvári magyar színház deszkáira. A próbák október második felében kezdődnek.

Január-februárban a horvát Miroslav Krleža Léda című darabján dolgoznak majd a Nagyszínpadon, az előadást a szintén horvát Robert Raponja rendezi, akitől utoljára a Dundo Maroje című komédiát láthatta a kolozsvári közönség. A Hrabal- és Krleža-darabok egy átfogó projekt keretében kerülnek a közönség elé: a projekt a Bukott angyal címet viseli, és az első világháború kitörésének századik évfordulóján emlékezik és emlékeztet a művészet eszközeivel az első világégésre, annak társadalmi és földrajzi következményeire - mondta Tompa Gábor.

Bodó Viktor és a Szputnyik Hajózási Társaság is „lehorgonyoz” novemberben Kolozsváron a Social error című produkcióval. A társulat sorra keresi fel az Európai Színházak Uniója (UTE) társ-intézményeit, és minden állomásán új színész csatlakozik a produkcióhoz.

A Johnny Depp által világszerte ismertté tett Sweeney Todd című musicalt tavasszal Kolozsváron is bemutatják, az előadást Dragoş Galgoţiu jegyzi majd.

Az évad utolsó nagyszínpadi bemutatója a Serena in X-tremis lesz, amiről Tompa azt mondta: Szopholkész Elektra című tragédiájának pop-rock változata, Albu István elképzelésében.  

A Stúdióban nemsokára elkezdődnek egy ősbemutató próbái: Demény Péter kolozsvári író Bolero című drámáját szintén Albu István  rendezi, az előadás bemutatója október végén lesz.

Urbán András vajdasági rendezőt az Ivanovék karácsonya színrevitelére kérte fel a kolozsvári társulat vezetősége, a kortárs darabot szintén a Stúdió terében mutatják majd be jövő év elején.

Visszatér Kolozsvárra a nagy sikerű Születésnap rendezője, Robert Woodruff. Az amerikai művész a Caravaggio című előadást rendezi majd, ez lesz az évad utolsó stúdiótermi bemutatója.

Némileg módosított szereposztással felújítja a társulat a Visszaszületést, ez az előadás több éves kihagyás után október 2-án lesz ismét megtekinthető.

Amint azt az évadzáráskor már bejelentették, új címszereplővel – Viola Gábor alakításával – újítja fel Andrei Şerban rendező az színház emblematikus előadását, a Ványa bácsit. A felújított változat első előadása december végére várható, de „megtörténhet, hogy már előtte is lesznek a közönség számára nyílt főpróbák” – fogalmazott az igazgató.

Visky András művészeti aligazgató a járulékos programok közül Esterházy Péter kolozsvári látogatását emelte ki, amely november végére várható. A közönség az Én vagyok a Te című Esterházy-drámával ismerkedhet meg felolvasószínházi formában, utána beszélgetést terveznek a szerzővel.

A másik irodalmi csemege egy, a Kolozsvári Magyar Színház archívumában felfedezett, eddig ismeretlen Szabédi László-darab felolvasása lesz, amit György Péter Képzelt Erdély című kötetének bemutatása kísér majd – árulta el Visky.

Az első bemutatóról, A földműves és a halál című produkcióról beszélt annak rendezője, Mihai Măniuţiu, a kolozsvári Nemzeti Színház igazgatója. Az eredetileg német nyelvű szöveg a 15. században született Johannes von Tepl tollából, magyarra csak a Măniuţiu-féle színpadra adaptált változatot fordította Visky András. Az eredeti, középkori szöveg középpontjában a halál misztériuma áll, a párbeszéd valójában „egy veszekedés a halállal” – fogalmazta meg az előadás rendezője. A főhős, aki elveszíti fiatal feleségét, kitámadja, kérdésekkel és érvekkel bombázza a halált – mindennek valójában öngyógyító célja van, vélekedett Măniuţiu, aki a szituációt napjaink, média által uralt világába helyezte.  A vasárnap előbemutatóban már megtekinthető előadás főszerepét Dimény Áron alakítja.

 

 

Kimaradt?