Megnyílt a Vásári Forgatag a Maros-parton (FOTÓGALÉRIA)

Zöld szalagot vágott át Peti András alpolgármester, Portik Vilmos főszervező és Soós Zoltán fesztiváligazgató a Vásári Forgatag hivatalos megnyitóján, ahol hagyományos kézműves termékeket mutatnak be és kínálnak megvásárlásra a standok bérlői. A Maros-parti Forgatagon maszkokat viselő fiatal művészek is megjelentek, hogy a szó szoros értelmében bevonják a fesztivál zsongásába a bámészkodókat.

Napsütésben nyílt meg délelőtt a Maros partján a Vásári Forgatag, ahová már az első órában érkeztek az érdeklődők, vásárlók, kisgyerekes családok, baráti társaságok.

A zöld színű szalagot Portik Vilmos, Soós Zoltán és Peti András vágta el, hangsúlyozva, hogy bár „miénk itt a tér” még jobb lenne, ha a főtér lehetne a miénk ezekben a napokban. Azt is hozzátették: remélhetőleg jövőben már úgy lesz.

Portik Vilmos ismertette a Vásári Forgatag programját, külön kiemelve az őstermelőket és kézműveseket, akik saját, jó minőségű portékáikat kínálták a vásártéren berendezett sátraikban. A helyi termesztésű zöldségek, gyümölcsök mellett méz, méz-készítmények, házi kenyér, kürtős kalács, bor és pálinka várja a vevőket, a kézművesek pedig saját készítésű szőtteseiket, írásosaikat, gyöngyöt, ékszert, játékot kínálnak eladásra. 

Peti András alpolgármester meg is ígérte, hogy ezután külön figyelmet szentelnek az őstermelőknek és kézműveseknek a tanácsban, és kiemelt helyet biztosítanak számukra a város piacain.

Soós Zoltán elmondta, ahogy véget ér a Vásárhelyi Forgatag, hétfőn nekikezdenek a jövő évi rendezvénysorozat szervezésének, hogy még jobb, még változatosabb legyen.

Az árusok között megtalálhatóak voltak azok a termelők és kézművesek is, akik az interneten, a facebookon már korábban is hirdették magukat, így sok, eddig csak virtuális ismerős találkozhatott és ismerhette meg egymást személyesen is. A Webkamra például több standdal jelent meg, zöldséget, gyümölcsöt, mézet, kenyeret kínált, de vannak székelyudvarhelyi, csíkszeredai, kolozsvári, székelykeresztúri árusok is, akiknek termékét, jelvényét azonnal felismerték a vevők közül többen is.

A Családi Forgatag is változatos, gazdag programot kínál kicsiknek, nagyoknak, a legkisebbekre is gondoltak a szervezők, kifestős-színezős foglalkozások, mesemondás, mondókatanítás vár a legapróbbakra a Cseperedők udvarában, amelyet a Gyulafehérvári Caritas Korai Nevelő- és Fejlesztő Központja szervezett a 0-3 év közöttieknek.

A Védem Egyesület a 2 éves kort betöltő, vagy annál nagyobbacska gyerekeket várta és várja a következő napokban is vásári játékokra és kézműves foglalkozásokra. De szalmafonást, gyöngyfűzést is tanulhattak a hat év körüliek.

A nagyobbacskák kipróbálhatják magukat a falmászásban, vagy a ládarakásban, az akadálypályán is, ahol a Maros Megyei Hegyimentők Egyesületének munkatársai segítenek és szolgáltatnak profi, megbízható segítséget.

Az Outward Bound családoknak szervez ügyességi versenyt.

A Civil Sarok a fogyatékosoknak ad teret, a hallás- és látássérülteknek, a mozgássérülteknek, bemutatják a fogyatékkal élők alkotásait, de van játékos vetélkedő, beszélgetés, ismerkedés, kerekes székes tánc is.

Vásárról, vásáros hangulatról lévén szó, nem hiányoznak a sörsátrak és a lacikonyhák sem, minőségi borokat, pálinkát lehet kóstolni a flekken, kolbász vagy lángos mellé.

Komolytalan maszkos fiatalok bolygatták meg a Maros-parti Vásári Forgatag kezdő pillanatait. Idegeneket ölelgettek, Így járnak a paparazzók, ha túl közel merészkednek a sztárokhoz... Jelen esetben a fotográfus legalább olyan jól alakította szerepét, mint a színésztanoncok. Aki nem volt beavatott, rövidesen azzá vált. Közben elvágták a szalagot, ami ez egyszer zöld volt. Költöztetés A fiúknak rövidesen fő-hátramozdítóik is kerültek, természetesen a maszkosok ebbe a műveletbe is besegítettek. Csak le ne ejtsék a fiúk azt a budit a röhögéstől...  Döntés előtt. Fotó: T. Koós Imola fotó: T. Koós Imola fotó: T. Koós Imola fotó: T. Koós Imola fotó: T. Koós Imola Vásári forgatag - fotó: Antal Erika Vásári forgatag - fotó: Antal Erika Testedzés, szórakozás - profik felügyeletével. Fotó: Antal Erika Vásári forgatag - fotó: Antal Erika Vásári forgatag - fotó: Antal Erika Vásári forgatag - fotó: Antal Erika <span style=Testedzés, szórakozás - profik felügyeletével. Fotó: Antal Erika" src="https://maszol.ro/uploads/foto/gallery200/vasaros_forgatag_ae_08.jpg">

Kapcsolódók

Kimaradt?